Beverwijk beweegt

Bewegen is leuk, werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je beter tegen stress bestand bent. Toch doet de helft van de Nederlanders het te weinig. Voldoende lichaamsbeweging krijg je als je 5 dagen in de week 30 minuten beweegt, waarvan 5 minuten met een verhoogde hartslag. Niet alleen door sporten, ook klussen in de tuin, stofzuigen of boodschappen doen op de fiets, zijn vormen van lichaamsbeweging. Leeftijd maakt niet uit, iedereen kan 30 minuten per dag bewegen!

Goede redenen om te bewegen

  1. Bewegen verhoogt de stofwisseling (via spieropbouw en vetafbraak) en is belangrijk om overgewicht te voorkomen.
  2. Het is vaak leuker om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op en heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.
  3. Voor sommige vormen van kanker (dikke darm- en borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
  4. Hart- en vaatziekten behoren tot een van de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.
  5. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie.
  6. Beweging zorgt er voor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen diabetes voorkomen. Diabetespatiënten hebben baat bij sport als dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
  7. Bewegen houdt longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.
  8. Bewegen is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets, dan later het veelvoudige aan de dokter.
  9. Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk. 

Waar bewegen?

Op www.30minutenbewegen.nl vindt u informatie over bewegen. In de gemeentegids (externe website) vindt u de sportaccomodaties en -verenigingen. Lichaamsbeweging is eenvoudig in te passen in uw dagelijks leven. Kies op het werk bijvoorbeeld voor een wandeling tijdens de lunch. Of neem eens de trap in plaats van de lift.    

"Vet Cool" project voor kinderen met overgewicht

Het programma Vet Cool is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2 - 18 jaar. Zij die bewegen uit de weg gaan of overgewicht hebben, kunnen deelnemen aan diverse onderdelen van het programma. Via een verwijzing van de huis-, school- of kinderarts wordt samen met u afgesproken hoe uw kind het beste begeleid kan worden. Meer informatie leest u in de folder "Vet Cool".

Schooljeugd in beweging

Al vanaf september 1972 biedt de Schoolsportcommissie Beverwijk de leerlingen van de basisscholen een rijk aanbod aan van diverse sportactiviteiten. De leerkrachten zijn hierin een belangrijke schakel. Zij kunnen de leerlingen bereiken en stimuleren deel te nemen, zodat we telkens weer meer deelnemers kunnen begroeten. De opening van het schoolsportjaar is de traditionele Overbosloop voor de leerlingen van groep 3 tot en met groep 8.

Meer informatie 

Wij vragen de sportverenigingen, het voortgezet onderwijs, maatschappelijke organisaties, sportscholen en particulieren mee te doen aan ”‘Beverwijk Beweegt”. Stuur het formulier in en wij zorgen ervoor dat uw activiteit breder bekend wordt gemaakt. 

www.30minutenbewegen.nl