Vanaf 26 november dragen onze handhavers een bodycam. Dit is een kleine draagbare camera die de handhavers op hun uniform dragen. Burgemeester Martijn Smit: ‘Handhavers hebben soms te maken met onveilige situaties, zoals mensen die agressief worden. Dat is ongewenst en onacceptabel, want ook handhavers moeten veilig hun werk kunnen doen. Om hen te beschermen en het veiligheidsgevoel te vergroten dragen de handhavers voortaan een bodycam’.

Zo werkt de bodycam

De bodycam staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert de camera het geluid. Alleen als de handhaver de bodycam aanzet, slaat de bodycam beelden op. De bodycam legt de 30 seconden daarvoor ook vast. Op deze manier is ook de aanleiding van de situatie vastgelegd. De handhaver zet de camera alleen aan als er sprake is van een onveilige situatie. De camera wordt pas aangezet nadat de handhaver duidelijk gewaarschuwd heeft. 

Privacy en beveiliging van beelden

De gemeente gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens en houdt zich aan de regels van de privacywetgeving (AVG). Bodycamopnames worden versleuteld opgeslagen. Dit houdt in dat ze onleesbaar zijn. En niet ter plekke kunnen worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden opgeslagen op een beveiligde server.

Na 28 dagen worden de opnames automatisch verwijderd. Behalve als er een juridische reden is om de opnames langer te bewaren. De opnames mogen alleen worden gebruikt bij een aangifte of klacht, en door de handhavers om van te leren. Het Openbaar Ministerie mag de opnames opvragen voor strafrechtelijk onderzoek.

Recht op bekijken beelden

Personen die zijn gefilmd, kunnen een verzoek tot inzage van de beelden doen. Dit kunnen ze aanvragen via www.beverwijk.nl/privacyverklaring. Meer informatie over de bodycams? Kijk op www.beverwijk.nl/handhaving

instructie bodycams
Instructie bodycams
Beverwijkse handhavers met bodycams