College bereidt zich voor op bezuinigingen in nabije toekomst

Het college van B&W heeft vandaag de Programmabegroting 2025 naar de gemeenteraad gestuurd. Ondanks de goede financiële positie van Beverwijk, onderkent het college de noodzaak tot bezuinigingen in de nabije toekomst. Dit als gevolg van de rijksbezuiniging op het gemeentefonds waarmee alle gemeenten in 2026 te maken krijgen. Voor 2025 biedt het college een sluitende begroting aan, zonder de lasten voor de Beverwijkers te hoeven verhogen. De onroerendezaakbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing worden alleen verhoogd met de jaarlijkse indexatie.

De programmabegroting zet de lijn uit de Kadernota 2025 voort. Hierin staan drie prioriteiten voor Beverwijk: de inzet op de wijkaanpak en het investeren in onze meest kwetsbare wijken. Ten tweede inzet op vergroening van de industrie, een groene Tech Hub en topkwaliteit onderwijs voor de groene banen van de toekomst. En tot slot: inzet op een viering van 750 jaar marktrechten in 2026.

Meer tegenvallers dan meevallers

Bij de behandeling van de kadernota heeft het college aangegeven dat er weinig ruimte is voor nieuwe projecten. De financiële reservepositie van Beverwijk is gunstiger dan die van veel andere gemeenten. Toch zien ook wij de gevolgen van de rijksbezuinigingen op ons afkomen. Dat levert ook in Beverwijk tekorten op in de komende jaren. 

Tegelijkertijd zien we meer tegenvallers dan meevallers op ons afkomen. Dat geldt vooral bij de wettelijke taken die wij als gemeente moeten uitvoeren, maar waarvoor we te weinig middelen krijgen. Daarnaast hebben we te maken met externe kostenstijgingen en krapte op de arbeidsmarkt, die op diverse gebieden resulteren in financiële tegenvallers.

Winstwaarschuwing

Als college zien wij ons daarom genoodzaakt om ons voor te bereiden op stevige bezuinigingen en ombuigingen richting de kadernota 2026. Daarbij worden alle opties tegen het licht gehouden. Het college ziet zich genoodzaakt ook een winstwaarschuwing af te geven aan alle partners waar we mee samenwerken, dat de financiële bijdrage uit het verleden geen garantie biedt voor de toekomst.

De kadernota 2026 wordt het moment om een keuze te maken tussen verschillende alternatieven. En te bepalen op welke manier wij zowel financieel gezond kunnen blijven én investeren in een bloeiende gemeente.