Wilt u bouwen of verbouwen? Dan vindt u op deze pagina alle informatie over bouwen en verbouwen die u nodig heeft.

Stap 1. Contoleer of u een vergunning nodig heeft

Om te kunnen bouwen of verbouwen kan het zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Met de vergunningscheck op Omgevingsloket.nl kunt u dit controleren.

Als u een omgevingsvergunning nodig heeft en deze wilt aanvragen kunt u dat ook doen op Omgevingsloket.nl. U heeft hiervoor u DigiD of eHerkenning nodig. In de aanvraag omgevingsvergunning staat alle informatie over de bouw of verbouwing.

Alle aanvragen voor omgevingsvergunningen worden gedeeld op de pagina Bekendmakingen

Stap 2. Aanvraag voorbereiden

Voordat u een officiële aanvraag omgevingsvergunning doet is het slim om uw aanvraag eerst voor te bereiden.

Past uw bouwplan bij het gemeentelijke bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat waarvoor een stuk grond of gebouw wordt gebruikt. U kunt de bestemmingsplannen vinden op de pagina Bestemmingsplannen of op Ruimtelijkeplannen.nl

Wilt u een stuk grond of gebouw anders gebruiken? Dan moet het college daar een vergunning voor geven. Dit is mogelijk als;

  • U binnen de afwijkingsmogelijkheden van het bestemmingsplan blijft. 
  • Het project niet de ruimtelijke orde verstoord en u dat kan uitleggen.
  • Het gaat om kruimelgevallen zoals erkers, balkons, kelders, dakkapellen en dakterrassen. Hiervoor zijn regels gemaakt. Deze staan uitgelegd in de regels kruimelgevallen op Overheid.nl. Staat uw bouw- of verbouwing type niet in de lijst van kruimelgevallen? Dan is maatwerk nodig. Per type geven wij een beoordeling.

Past uw verbouwing in de omgeving?

De grond binnen de gemeente Beverwijk is welstandsvrij. Dit betekent dat er geen strenge regels zijn over hoe uw verbouwing eruit moet zien. Wel kunnen wij ingrijpen om de volgende redenen:

  • uw verbouwing sluit een ander bouwwerk af van de omgeving
  • vernietigen of aanpassen van architectonische bijzonderheden
  • gebruik van armoedig materiaal
  • gebruik van felle en sterk contrasterende kleuren
  • te opdringerige reclames

U kunt meer lezen over welstandvrij in het rapport Over smaak kan je twisten. In dit beleidsdocument worden drie gebieden genoemd waarvoor een beeldkwaliteitsplan is opgesteld. Het gaat om Wijk aan Zee, het centrum en Binnenduin. De beeldkwaliteitsplannen dienen slechts ter inspiratie.


Bespreek uw schetsbouwplan

(tijdelijk niet mogelijk, zie schetsbouwplan indienen) Het kan nuttig zijn om uw schets bouwplan vooraf met ons te bespreken. Dit is niet verplicht, maar kan u wel helpen. Wij controleren of uw bouwplan past binnen de regels van  het bestemmingsplan. U kunt op de pagina Vooroverleg bouwplan meer informatie vinden en uw schets bouwplan opsturen.

Stap 3. Vergunning aanvragen

Uw vergunning kunt u aanvragen op Omgevingsloket. Op de pagina Omgevingsvergunning aanvragen meer informatie.

Stap 4. Aanvraag opgestuurd. En nu?

Nadat wij uw aanvraag omgevingsvergunning hebben ontvangen krijgt u een ontvangstbevestiging en een contactpersoon binnen de gemeente. Ook kijken we of uw aanvraag compleet is. Als de aanvraag niet compleet is geven wij dat aan. U moet de ontbrekende stukken dan opsturen. Anders kunnen wij de aanvraag omgevingsvergunning niet in behandeling nemen.

Het kan zijn dat wij een Bibob-onderzoek willen doen. Dit doen wij om bijvoorbeeld criminele activiteiten te voorkomen. Ook beschermt een Bibob-onderzoek de concurrentiepositie van ondernemers.

Stap 5. U kunt gaan bouwen

Nadat u uw omgevingsvergunning heeft ontvangen mag u starten met bouwen of verbouwen. Als u begint met bouwen moet u dat online melden. Dit kan op de pagina Melden en afmelding bouw

Is de verbouwing klaar? Dan moet u uw bouw of verbouwing afmelden. Ook dat moet op de pagina Melden en afmelding bouw

Informatie duurzaam bouwen

Inwoners

Als u uw woning wilt verduurzamen zijn er verschillende maatregelen. Door deze maatregelen verbetert het energielabel van uw woning en bespaart u op uw energierekening. Voor vragen op het gebied van duurzaam bouwen of verbouwen kunt u kijken op Duurzaambouwloket.nl 

Ondernemers

Volgens de Europese wetgeving mag vanaf 1 januari 2021 alleen energieneutraal worden gebouwd. Als u nu uw bedrijfspand wilt bouwen of verbouwen is het verstandig om hier rekening mee te houden. Lees meer op Odijmond.nl

Heeft deze informatie u geholpen?