Afval: Samen halen we eruit wat erin zit

Home > Inwoners & Ondernemers > Afval: Samen halen we eruit wat erin zit

Afval: Samen halen we eruit wat erin zit

Veel van ons huishoudelijk afval is opnieuw te gebruiken. Denk aan plastic, blik, drinkpakken, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel.  Van deze materialen worden nieuwe produkten gemaakt. Op dit moment belandt nog veel - ruim 60% - van het herbruikbare afval in de verbrandingsoven. De grondstoffen kunnen niet meer hergebruikt worden. Dat is jammer! We willen in 2020 de hoeveelheid restafval terugbrengen tot maximaal 130 kilo per inwoner per jaar. Nu is ruim boven de 250 kilo restafval per persoon per jaar. Om de vermindering te bereiken moeten we met z’n allen veel beter afval gaan scheiden! Hiervoor voeren we samen met HVC een andere manier van afval inzamelen in. Hiermee sluiten we aan op de landelijke doelstelling om restafval te verminderen.

Afval scheiden wordt makkelijker

In het restafval van de inwoners van Beverwijk zit nog veel plastic, blik en drinkpakken. Wij gaan het scheiden van afval makkelijker maken voor u. Laagbouwhuishoudens die in bakken aan huis hun afval aanbieden, krijgen een bak voor plastic, blik en drinkpakken. Vanaf november start het bedrijf Inovim met het uitdelen van de plasticbak.

Wanneer krijgt u de extra bak?

  • Inwoners die de bak op vrijdag buiten zetten, krijgen de bak voor plastic in de week van 23 november 2019.
  • Inwoners die de bak op woensdag buiten zetten: levering bak in week 3 (13 tot 17 januari 2020)
  • Inwoners die de bak op donderdag buiten zetten: levering bak in week 7 (10 tot 17 februari 2020)

Wat verandert er?

In de nieuwe situatie hebben laagbouwwoningen met afvalbakken aan huis drie afvalbakken:

  • De nieuwe afvalbak met oranje deksel. Deze is voor plastic, blik en drinkpakken. HVC leegt deze bak 1 x per vier weken. 
  • De groene afvalbak voor gft en etensresten. HVC leegt deze bak 1 x per 2 weken
  • De grijze afvalbak voor restafval. Deze bak leegt HVC 1 x per 4 weken.

De containers voor glas en oud papier en karton en plastic blijven bij winkelcentra en op verschillende plekken in de wijken staan.

Verwachte stijging plastic en hergebruik grondstoffen

Door het afval scheiden beter mogelijk te maken, kunnen meer waardevolle grondstoffen worden hergebruikt voor nieuwe producten. Met de plasticbak wordt veel meer plastic opgehaald. Dit zagen we ook terug in de proefwijken Wijk aan Zee en Zwaansmeer waar de huishoudens al een plasticbak hebben. Ook ziet HVC dit terug bij andere gemeenten waar de plasticbak is ingevoerd. Dus in heel Beverwijk kunnen we deze mooie scheidingsresultaten behalen door plastic, blik en drinkpakken in de nieuwe bak te doen.

Waarom wordt het anders?

Door afval te scheiden hoeven er geen grondstoffen voor nieuwe producten gebruikt te worden, maar kan gerecycled materiaal gebruikt worden. Zo wordt er van uw lege pak vla een dakpan gemaakt, van uw etensresten groen gas en compost en van uw lege toiletrol de krant van morgen. Omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden, gaan er minder grondstoffen verloren. Afval scheiden is goed voor het milieu. Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de inwoners. Hoe minder restafval verbrand hoeft te worden, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen.

Afval scheiden lastig?

Ieder begin is lastig. Mag een zak chips nou wel of niet bij het plastic? Het antwoord is nee. Nu u dit weet, zal u het niet meer verkeerd doen. Toch? Op de website van HVC vindt u allerlei handige informatie. Bijvoorbeeld een handige afvalwijzer waar u uw afvalproduct kunt zoeken. Ook kunt u in de HVC-app alle informatie vinden over afval scheiden. 

Heeft u verder nog vragen?

Kijk dan hieronder bij de Downloads. Daar vindt u veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op per WhatsApp 06 – 1161 4998 of per email of via het algemene telefoonnummer 0251 – 256 256.

Downloads

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag, woensdag en vrijdag 9.00 - 16.00
dinsdag 9.00 - 12.30
donderdag 9.00 - 20.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

logo facebookLogo Twitter

Logo Instagram