Kentekenparkeren

Home > Inwoners & Ondernemers > Kentekenparkeren

Kentekenparkeren

Stappenplan

  1. Parkeer uw auto in een parkeervak
  2. Onthoud/noteer uw kenteken en ga naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat
  3. Volg de instructies (klik hier voor een voorbeeld)
  4. Toets uw kenteken in
  5. Bepaal hoe lang u wilt parkeren
  6. Betaal met uw pinpas. Met muntgeld betalen kan alleen bij de automaten in de winkelstraten en gemeente parkeerterreinen.
  7. Vervolg uw reis naar uw bestemming

Waarom is kentekenparkeren ingevoerd?

Kentekenparkeren is efficiƫnt, zowel voor parkeerder als voor gemeente. De gemeente heeft gekozen voor kentekenparkeren om efficiƫnter te werken en zo kosten te besparen. Voordeel voor de parkeerder is dat deze niet meer terug naar de auto hoeft te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen.

Hoe wordt bij kentekenparkeren gecontroleerd of ik betaald heb voor parkeren?

Parkeercontroleurs controleren of u heeft betaald voor parkeren door het scannen van het kenteken. Uw kenteken wordt opgenomen in ons systeem, nadat u deze ingevoerd heeft bij de parkeerautomaat.

Bij controle krijgt de handhaver alleen een melding of voor het opgevraagde kenteken betaald is. Er is geen koppeling met uw persoonsgegevens. Zo zorgen we ervoor dat u niet onterecht een bekeuring krijgt en is uw privacy gewaarborgd.

Wat is het voordeel van kentekenparkeren voor parkeerders?

Voordelen als u betaalt bij de parkeerautomaat:

  1. Gemakkelijk betalen: u kunt contactloos met uw pinpas betalen bij de parkeerautomaat. Muntgeld kan alleen bij automaten in winkelstraten en op gemeentelijke parkeerterreinen.
  2. Meteen doorlopen: terug naar de auto met parkeerkaartje is niet nodig, dit mag wel.
  3. Geen gedoe met parkeerkaartjes achter de ruit: handhavers controleren het kenteken om te zien of er is betaald.

Wat doet de gemeente met mijn kenteken?

Ja, uw privacy is veilig. De gemeente Beverwijk houdt zich natuurlijk aan de wet. De kentekengegevens gebruiken we alleen voor de controle op betaald parkeren. De gegevens geven we niet door aan anderen. De gegevens worden volgens de regels van de Belastingdienst zeven jaar bewaard.

Kentekens die zijn ingevoerd bij de parkeerautomaat worden opgeslagen in ons systeem. Dat gebeurt al met kentekens die gekoppeld zijn aan een parkeervergunning, en met kentekens van bezoekers die zich via een bedrijf van belparkeren of pasparkeren aan- en afmelden. De handhaver kan zo controleren of er betaald is voor het parkeren. Hij krijgt alleen een melding of voor het opgevraagde kenteken betaald is en geen informatie over de eigenaar van de auto. Zo zorgen we ervoor dat u niet onterecht een bekeuring krijgt. De gegevens uit ons systeem worden ook gebruikt op het moment dat iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon/naheffing.

De gegevens van bel- en pasparkeren worden opgeslagen bij de bedrijven die deze dienstverlening aanbieden en waarmee de gemeente een contract heeft. Indien nodig, vraagt de gemeente de gegevens op als iemand bezwaar maakt tegen een parkeerbon. Ook hier geldt een bewaarplicht van zeven jaar voor belastingcontroles en de geheimhoudingsplicht.

Wat als iemand anders mijn kenteken invult?

De persoon die bij de parkeerautomaat het kenteken invoert, moet ook betalen. Het kenteken is niet gekoppeld aan betaalgegevens. Het is dus niet de eigenaar van de auto, maar de parkeerder die betaalt.

Wat moet ik doen als ik mijn kenteken ben vergeten? Wat als ik mijn kenteken niet wil invoeren in de automaat?

U kunt bij de parkeerautomaat zonder het invoeren van het kenteken niet betalen voor parkeren.

Wat als ik een ander kenteken invoer op de parkeerautomaat?

Als u een ander kenteken invoert, dan krijgt u bij een controle een parkeerbon/naheffing.

Is er geen makkelijkere methode om voor het parkeren te betalen?

Ja, door gebruik te maken van belparkeren of pasparkeren. Als u gebruik maakt van belparkeren of pasparkeren, geeft u uw kenteken automatisch door. U betaalt per minuut en achteraf. Ook loopt u geen risico meer op een bon/naheffing als uw parkeeractie onverwacht wat langer duurt. Daarnaast betaalt u met bel- en pasparkeren nog abonnements- of servicekosten.

Met belparkeren gebruikt u een app op uw telefoon of door te bellen of te sms-en bij begin en einde van uw parkeeractie. Met pasparkeren is het kenteken gekoppeld aan een speciale parkeerpas. U houdt uw pas voor de paslezer bij begin en einde van uw parkeeractie.

Er zijn diverse aanbieders van belparkeren. Daarnaast heeft Beverwijk afspraken met een aanbieder van pasparkeren.

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag       9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 20.00 
vrijdag         9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk