Kinderboerderij De Baak

Home > Inwoners & Ondernemers > Kinderboerderij De Baak

Kinderboerderij De Baak

Onze kinderboerderij is gevestigd aan de Westerhoutweg 18, Beverwijk. De toegang is gratis.

Openingstijden

We zijn alle dagen van de week geopend tussen 10:00 uur -17:00 uur. Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag is De Baak gesloten voor publiek.

Facebook

Volg De Baak op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 

NME-activiteiten

De Baak organiseert activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie voor basisscholen in Beverwijk en omgeving (zie het jaarprogramma 2016 ). Daarnaast zijn er regelmatig BaakBelevenissen op woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom, deelname is gratis. Naar de website Natuur en milieu-educatie (NME) Zuid Kennemerland en IJmond.

De BoerderijKinderboerderij De Baak

De kinderboerderij telt 7 verschillende gebouwen een hoofdgebouw (kantoor, personeelsverblijf, groepsruimte), een knaagdierenverblijf, drie pluimveehokken, een watervogelverblijf met vijver en een schuilruimte voor geiten of andere dieren op de grote dierenweide. Er zijn 2 ingangen, een voor de bezoekers en een voor de leveranciers/beheerders. De gebouwen, de aaiweide en het speelterreintje zijn bereikbaar vanaf een centraal plein met dakplatanen.

De dieren

Op onze kinderboerderij zie je dieren die je vroeger ook op een boerderij zag. Het zijn oud-Nederlandse rassen die in het Nederlandse stamboek staan. Elk dier op De Baak is lid van deze stamboekvereniging. Hiermee onderscheiden wij ons van de meeste andere kinderboerderijen. De dieren krijgen van de vaste verzorgers eten en drinken. Je mag de dieren niet zelf voeren. Niemand wil natuurlijk dat de dieren ziek worden of zelfs doodgaan. Het meegebrachte voer kun je in de voerbak doen. Deze staat bij de ingang van de kinderboerderij.

Bijen

Op de kinderboerderij woont sinds een tijdje een bijenvolk. We zijn begonnen met 1 klein volk en inmiddels is er een 2e (groot) volk bijgekomen. Het kleine volk is te zien in de grote zaal van de Baak. Daar zitten de dieren achter glas en kun je goed zien hoe ze leven. Het grote volk staat buiten en daar kun je niet zomaar bij. Een van de medewerkers is opgeleid tot imker.

Bijen zijn belangrijk voor de mens en niet alleen voor de honing. Er zijn in Europa heel veel bijen doodgegaan, de oorzaak hiervan is nog niet bekend. Wethouder Jaqueline Dorenbos heeft een petitie getekend waardoor de gemeente Beverwijk als een van de eerste gemeente bijvriendelijk is. Dat betekent dat er minder gemaaid wordt en de bestrijding van het (on)kruid niet met gifstoffen gebeurt. De bijen kunnen zo ongestoord de bloemen bevruchten.

Je hoeft niet bang te zijn gestoken te worden want bijen hebben voornamelijk interesse in bloemen en niet in mensen.

Lakenvelder

De lakenvelder is een zwart- of roodbonte koe die een brede witte streep (laken) over zijn middel heeft. Vandaar de naam Lakenvelder.

Shetlander

De Shetlander is een pony die je erg vaak op een kinderboerderij ziet. Het is een klein paard dat oorspronkelijk uit Engeland. Er bestaan geen echt Nederlandse kleine paarden, deze horen echter wel bij een kinderboerderij. De Baak heeft twee prachtige Shetlanders rondlopen

Schapen

Op de kinderboerderij zijn 2 soorten schapen: de Zwartblesschaap, dat is een bruin schaap met een witte streep op zijn kop en de Blauwe Texelaar, een schaap met een blauwachtige vacht en een witte tekening van een clownskop op zijn kop.

Geiten

Nederland kent 2 soorten geiten; land- en bonte geiten. De landgeiten hebben lang haar en kunnen erg goed tegen de De bonte geitkou. De bonte geiten houden van melk. Zij kunnen niet goed tegen de kou en staan daarom 's winters op stal.

Ganzen

De ganzen lopen op het weiland tussen de koeien. Ze zijn bruin met wit en ze heten de Twentse landganzen. Het zijn de enige ganzen die uit Nederland komen.

Varkens

De varkens, Bonte bentheimers, liggen naast de stal en vinden het erg leuk om te wroeten in de grond. Ze zoeken de Bonte Bentheimervarkenshele dag naar wortels en wormpjes om te eten. Ze zijn erg vriendelijk en vinden het leuk om geaaid te worden.

Kippen, eenden, konijnen, knaagdieren en andere dieren

Naast de grote dieren hebben we ook andere dieren zoals diverse soorten kippen. Deze komen allemaal uit Nederland. Ook de konijnen komen van oorsprong uit Nederland. Bij de konijnen zitten ook diverse andere knaagdieren zoals cavia’s, muizen en ratten. In de vijver zwemmen een aantal eenden. Een van de vogels die gewoon tussen de mensen lopen is de Pauw. Als een mannetjespauw wil laten zien hoe mooi hij wel niet is, spreidt hij zijn staart uit.

Waterwandelpad

Op het terrein van De Baak staat een educatieve grondwatermeter. Hiervoor is een lespakket te krijgen voor scholen. Er is een Waterwandelpad, zodat kinderen na de lessenserie naar De Baak kunnen komen voor een excursie. Vrijwilligers hebben een parcours uitgezet van de grondwatermeter naar de beek, naar het moeras in Westerhout en weer terug. Onderweg moeten de kinderen diverse opdrachten doen.

Meer informatie

Kinderboerderij (0251) 256 256. NME-activiteiten (0251) 263 841.

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag, woensdag en vrijdag 9.00 - 16.00
dinsdag 9.00 - 12.30
donderdag 9.00 - 20.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

logo facebookLogo Twitter

Logo Instagram