Coronavirus (inwoners)

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > Coronavirus (inwoners)

Coronavirus (inwoners)

RSS

Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?

Vraag en antwoorden over het coronavirus van inwoners kunnen direct door worden verwezen naar https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

De website van het RIVM geeft geen antwoord op mijn vragen, wat nu?

Indien wordt aangegeven dat het RIVM via hun website geen antwoord geeft op zijn/haar vraag kunnen wij de persoon direct doorverwijzen naar het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus 0800-1351 (tussen 08:00uur en 20:00uur).

Thuisblijven of bellen naar de huisarts?

Iedereen in Nederland: Blijf thuis, bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

Worden je klachten erger?

Als je koorts (tenminste 38 graden Celsius) hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

• Was je handen regelmatig

• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg

• Geen handen schudden

• Blijf thuis als je verkoudheidklachten krijgt

• Vermijdt sociaal contact zoveel mogelijk. En bij sociaal contact houdt dan 1,5 meter afstand

Adviseer om vooral de website van het RIVM in de gaten te houden. Dit is een dynamisch lijst met vragen en antwoorden en wordt bij nieuwe ontwikkelingen geactualiseerd.

School en kinderdagverblijven

Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april 2020.

Mogen mijn kinderen nog buiten spelen met andere kinderen?

Uit de gegevens die nu bekend zijn lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van Covid-19. Zij kunnen zodoende prima met anderen spelen als ze geen klachten hebben die passen bij Covid-19, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest.

Eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sexclubs en coffeeshops

Deze blijven tot en met maandag 6 april 2020 gesloten. Afhalen en bezorging is wel toegestaan. Indien deze maatregelen niet worden opgevolgd zal handhavend worden opgetreden.

Begrafenissen

Voor begrafenissen volgen we het advies van de uitvaartbranche. Dit houdt in dat we plechtigheden op de begraafplaats Duinrust alleen laten bijwonen door maximaal 30 persoenen. Personeel van de uitvaartondernemer en de begraafplaats worden hierbij niet meegerekend. Er worden geen condoleance na de plechtigheid gehouden.

Huwelijken

De geplande huwelijken in de maanden maart en april zijn geen grote groepen en kunnen gewoon doorgaan. Voor de huwelijken geldt vooralsnog groepen <100 personen kunnen doorgaan.

Kinderboerderij

De vSKBN (overkoepelende organisatie voor kinderboerderijen) adviseert om tot sluiting over te gaan tot en met 6 april 2020. Wij volgen dit advies en kinderboerderij de Baak en de Animal Fram zijn daarom gesloten.

Evenementen en bijeenkomsten

Tot 6 april 2020 worden alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen afgelast. De gemeente Beverwijk houdt zich uiteraard aan deze maatregelen. Dit heeft ook gevolgen voor evenementen en bijeenkomsten die wij organiseren. De volgende evenementen zijn in ieder geval tot 6 april afgelast:

• Commissie- en Raadsbijeenkomsten (19 maart en 26 maart)

• Inloopbijeenkomst over de busbanen Wijckerpoort en Wijckermolen (19 maart)

• Buurtbakkie op het Europaplein (19 maart)

• Landelijke opschoondag Oosterwijk (20 maart)

• Onthulling Joodsnamenmonument (25 maart)

• Landelijke compostdag (28 maart)

Alle activiteiten onder de 100 personen gaan vooralsnog door

De automarkt is afgelast tot en met 6 april

Besloten is om de weekmarkt door te laten gaan, maar met ruimte tussen de kramen. Bezoeker wordt gevraagd om gepaste afstand te houden.

Noodverordening/Lockdown situatie

Op dit moment is er nog geen sprake van noodverordening met de specifieke maatregelen die u noemt (de zogenoemde lockdown situatie). We begrijpen dat u hier over nadenkt en er vragen over heeft.

U informeren over een dergelijke situatie kunnen wij op dit moment ook niet. De Rijksoverheid zal bij een dergelijke lockdown situatie ook bepaalde specifieke maatregelen stellen waar wij ons als burger aan moeten houden. Een formulier is dan ook nog niet beschikbaar voor u of voor ons. Wij gaan er vanuit dat als de Rijksoverheid besluit over te gaan tot een dergelijke situatie, dat er ook nagedacht is over de vragen die u stelt. Wij verwachten dat u voor noodvoorzieningen bij ziekenhuizen zeker een uitzondering krijgt, maar garanties kunnen wij u op dit moment niet geven.

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag      9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 16.00 !
vrijdag       9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk