Evenementen verboden gebied voor groep jongeren

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > Evenementen verboden gebied voor groep jongeren

Evenementen verboden gebied voor groep jongeren

RSS

BEVERWIJK / HEEMSKERK – Burgemeesters Martijn Smit (Beverwijk) en Mieke Baltus (Heemskerk) leggen een groep van zeven jongeren een gebiedsverbod op voor evenementen, zoals de Heemskerkse volksfeesten en de Beverwijkse feestweek. Ook het optreden van rapper Boef in Beverwijk op 6 juli en het Beach Soccer Toernooi in Wijk aan Zee zijn verboden voor deze groep, die verdacht wordt van mishandelingen in beide gemeenten.

Gezamenlijk persbericht gemeenten Beverwijk en Heemskerk

Datum: 4 juli 2019

De jongeren mogen dus niet bij deze evenementen aanwezig zijn en moeten zich melden op het politiebureau. Als zij zich niet aan het gebiedsverbod houden of zich niet melden, krijgen zij een boete, oftewel een last onder dwangsom opgelegd. Dit kan oplopen tot een bedrag van 15.000 euro. De last onder dwangsom kan ook worden opgelegd bij ongewenste gedragingen, zoals bijvoorbeeld intimiderend gedrag of hinderlijk samenscholen. Dit staat los van de hierboven genoemde evenementen.

Strafrecht

Beide burgemeesters benadrukken dat dit niet de enige maatregel is. "Politie en Openbaar Ministerie werken volop aan deze zaken. Het is van belang dat deze zaken zorgvuldig worden opgebouwd, zodat zij ook daadwerkelijk voor de rechter komen. En dat kost tijd."

‘Top 600 aanpak’

De aanpak van deze jongeren is te vergelijken met de Amsterdamse ‘top 600’ aanpak. Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, jeugdzorg, jongerenwerkers, leerplicht etc. werken allemaal gecoördineerd samen om de jongeren op het juiste spoor te krijgen. Dat kan via het strafrecht zijn, maar preventie is ook belangrijk. Als er bijvoorbeeld broers of zussen zijn, moet worden voorkomen dat zij ook op het verkeerde pad belanden.

Beverwijk, 4-7-2019