Japanse duizendknoop gespot? Meld het.

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > Japanse duizendknoop gespot? Meld het.

Japanse duizendknoop gespot? Meld het.

RSS

Japanse duizendknoop, een plant met een naam zo mooi, en een enorme groeilust. Stoer en mooi, maar ongelooflijk hardnekkig. Beverwijk probeert hem in toom te houden. Wie hem spot, kan dat melden via Verbeter de buurt:

Maak melding

Ooit nam iemand een mooie plant mee uit Japan, en zette hem in de tuin. Zo moet het ongeveer zijn gegaan, want van origine groeit de plant niet op Hollandse bodem. En inderdaad, het was de Duitse arts Von Siebold die de Japanse duizendknoop naar Nederland stuurde.

Nu hebben we een probleem

Von Siebold verbleef tussen 1823 en 1829 op een Nederlandse handelspost in Japan. Onbekende planten vond hij interessant. Dus stuurde hij wat zaadjes naar Duitsland en Nederland. Het was een mooie plant. De Japanse duizendknoop werd gekoesterd en verzorgd in tuinen. Maar de plant liftte mee met tuinafval. In 1886 dook hij verwilderd en al op in de omgeving van Baarn. En na 1950 kwam de Japanse duizendknoop ineens óveral voor. De Japanse duizendknoop groeit en groeit. En nu hebben we een probleem. Een groot probleem zelfs…

Geleidelijk en geniepig

Het gaat geleidelijk en wat geniepig: elke winter lijkt hij te verdwijnen. Ieder voorjaar komt hij terug. Groter en sterker. De Japanse duizendknoop houdt van tuinen, parken en plantsoenen. Eigenlijk maakt het hem ook niet zoveel uit waar, áls hij maar kan groeien en klieren. Hij verdringt graag andere planten en bloemen. Wortels wurmen zich door muren, straten, kieren en asfalt. Het probleem: schade aan huizen, straten, en rioolbuizen. En dat moeten we niet hebben.

Signalement Japanse duizendknoop

In maart en april schieten de stengels van de Japanse duizendknoop uit de grond. De stengels zijn lang en hol, met zijtakken en grote bladeren. De plant heeft in de bloei crèmewitte, soms witroze bloemen. De jonge stengel is buigzaam, later wordt hij dikker en krijgt rode spikkels. Hij kan reusachtig worden: tot wel 3 meter hoog. Karakter: stoer en sterk. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel.

Strijd mee!

De Japanse duizendknoop is té hardnekkig. Gewoon één keer maaien en afvoeren, denkt u? Dat helpt niet. Verwijder je de plant niet met wortel en al, dan loopt hij geheid weer uit. Het maaisel mag ook absoluut niet bij het gewone groenafval. Elk stukje plant, gaat weer groeien. Hebt u hem in de tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden (of in elk geval te beheersen).

  • Uitgraven: het beste is om de Japanse duizendknoop met wortel en tak uit te graven. Let op dat u alles verwijdert. De wortels kunnen metersdiep groeien. Vergeet u maar één ministukje wortel, dan groeit er zo een nieuwe plant. Gooi de plant nóóit op een composthoop of in de groene bak. De Japanse duizendknoop moet bij het restafval. Restafval wordt verbrand. Houd daarna goed in de gaten of de plant terugkomt. Is dat het geval, graaf dan ook de nieuwe planten meteen weer uit. Ook het volgende jaar moet de plek op die manier bijgehouden worden.
  • Omvormen: zaai een gazon rond de Japanse duizendknoop en maai hem elke week heel kort. Gooi het maaisel bij het restafval. Het gazon zal hem niet verdelgen, maar u kunt zo wel de groei beheersen. Houd ook hier goed in de gaten of de plant verderop niet uitkomt.
  • Plukken: u kunt de plant ook uittrekken. De Japanse duizendknoop groeit uit stengels, net als bamboe. Als u in het groeiseizoen (maart-oktober) alle stengels elke 2 weken uittrekt, vermindert de groeikracht van de plant. Ook hier geldt: stengels bij het restafval en jaarlijks herhalen.

Heeft u hem gezien?

Japanse duizendknoop komt nog in veel tuinen voor, doordat bewoners niet weten dat deze soorten schadelijke effecten hebben. U kunt een grote bijdrage leveren bij het voorkomen van verspreiding.

Vier invasieve exoten

In de gemeente Beverwijk hebben we vier invasieve exoten, de Japanse Duizendknoop, Reuzenberenklauw, Ambrosia en Reuzenbalsemien. Invasieve exoten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor de natuur of gezondheid. De veroorzaakte schade bestaat o.a. uit het verdringen van allerlei inheemse soorten of er kan sprake zijn van schade aan de gezondheid zoals allergische reacties. De grootste problemen worden veroorzaakt door de Japanse Duizendknoop. Deze is zeer lastig te bestrijden.

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag      9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 20.00 
vrijdag        9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk