Reactie IJmondgemeenten uitstoot Tata Steel

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > Reactie IJmondgemeenten uitstoot Tata Steel

Reactie IJmondgemeenten uitstoot Tata Steel

RSS

Dinsdagavond 4 december zijn de colleges van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen door Provincie Noord-Holland vertrouwelijk geïnformeerd over de uitstoot van de sinterkoelers bij Tata Steel. Na een melding van Tata Steel is gebleken dat de uitstoot van stof bij de sinterkoelers hoger is dan waar altijd van uit is gegaan en in de vergunning is opgenomen. Voor meer informatie zie de brief die Gedeputeerde Staten woensdagochtend 5 december naar Provinciale Staten heeft gestuurd.

De IJmondcolleges zijn geschrokken van het bericht. “We begrijpen en delen de vragen en zorgen die dit bericht oproept bij inwoners en medewerkers van Tata”, zeggen de drie burgemeesters van de IJmondgemeenten. “Wij vragen ons oprecht af hoe het mogelijk is dat dit niet eerder is opgemerkt.” Provincie Noord-Holland gaat dit onderzoeken. Ook geeft de provincie opdracht aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om vergunningen van alle fabrieken van Tata Steel te vergelijken met de werkelijke situatie. De IJmondcolleges zien de resultaten van deze onderzoeken met belangstelling tegemoet. “Daarnaast hebben wij als IJmondgemeenten aan Omgevingsdienst IJmond gevraagd de achterliggende documenten op te vragen en te onderzoeken. Op basis van de resultaten kunnen wij als IJmondcolleges een gefundeerd oordeel geven over de ontstane situatie.”

Veel inwoners in de regio IJmond maken zich zorgen over het effect van de uitstoot van Tata Steel op hun gezondheid. Naar aanleiding van de grafietregens heeft Provincie Noord-Holland onderzoek laten doen door het RIVM. Dat onderzoek krijgt nog een vervolg in de vorm van een uitgebreid gezondheidsonderzoek. Daarbij gaat het RIVM ook stof onderzoeken. Stof afkomstig van de sinterkoelers maakt onderdeel uit van dit onderzoek. Vooruitlopend op dit uitgebreide onderzoek heeft de provincie opdracht gegeven aan het RIVM voor het zogenoemde basisonderzoek.


Beverwijk, 6 december 2019

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag       9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 20.00 
vrijdag         9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk