RIVM-onderzoek naar ultrafijn stof in de IJmond

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > RIVM-onderzoek naar ultrafijn stof in de IJmond

RIVM-onderzoek naar ultrafijn stof in de IJmond

RSS

In Wijk aan Zee wordt gemiddeld de hoogste concentratie ultrafijn stof gemeten van de IJmond. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het RIVM, dat gedurende twee maanden metingen uitvoerde op drie plaatsen in de IJmond. De provincie Noord-Holland gaf opdracht tot het onderzoek naar aanleiding van vragen van inwoners.

“Dit is in korte tijd het tweede rapport met een zorgelijke uitkomst voor onze inwoners,” reageert Haydar Erol, wethouder milieu en gezondheid. “Hoewel het onderzoek geen uitspraken doet over de gezondheidseffecten van ultrafijn stof, kan ik me goed voorstellen dat de ongerustheid bij bewoners over hun gezondheid toeneemt.”

Wel concludeert het RIVM dat het ultrafijn stof komt van het industriegebied tussen IJmuiden en Wijk aan Zee. Dit industriegebied bevat verschillende bronnen van uitstoot: industrie, zware transporten en scheepvaart. Op basis van dit onderzoek is het niet mogelijk om één specifieke bron aan te wijzen.

Het college van Beverwijk beschouwt dit RIVM-rapport als een extra onderbouwing voor haar inzet voor verbetering van de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de gemeente Beverwijk. Wethouder Erol: “Het is opnieuw aangetoond dat een groot deel van de uitstoot van het industriegebied in de gemeente Beverwijk terecht komt. Daarom zal ik me hard maken voor een aanscherping van de vergunningen, en het stimuleren van investeringen in meer innovatieve, duurzame en schone technieken.”

Meer informatie 

  • Meest gestelde vragen en antwoorden over het rapport vind je op de website van het RIVM
  • Provincie Noord-Holland heeft het nieuwsbericht 'verkennende meting naar utrafijn stof in de IJmond gereed' gepubliceerd. Dit bericht vind je op de website van de Provincie Noord-Holland
  • Op de website van de GGD staat een Q&A over Luchtkwaliteit in de IJmond.
  • Op de website van GGD vind je een persbericht over het Kankerincidentonderzoek inclusief een download van het Rapport

Beverwijk, 8 juli 2020

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag      9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 20.00 
vrijdag        9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk