Terugblik Nieuwjaarsreceptie

Home > Inwoners & Ondernemers > Nieuwsarchief > Terugblik Nieuwjaarsreceptie

Terugblik Nieuwjaarsreceptie

RSS

Op maandag 9 januari vond de Nieuwjaarsreceptie plaats. Burgemeester Smit gaf toen zijn eerste nieuwjaarsspeech als burgemeester van Beverwijk. Hieronder vindt u de tekst.

Dames en heren,

Er was mij van tevoren gezegd dat het altijd wel druk is op de Nieuwjaarsreceptie. Eerst zien dan geloven, dacht ik. Maar wat is het druk en wat is het fantastisch dat u er allemaal bent. Ik vind dat geweldig. Ik zie veel inwoners, maar ik zie ook ontzettend veel ondernemers. Ik zie mensen van onze politie, van onze buurgemeenten en mensen uit de politiek.

Namens het college en het gemeentebestuur van Beverwijk heet ik u hartelijk welkom hier vandaag in ons Stadhuis van Beverwijk.

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik zeg het u toch: ik heb het gevoel dat het goed gaat met Beverwijk. Ik voel mij een zeer bevoorrecht mens. Ik ben nu een half jaar hier. Ik mag verkeren in de stad Beverwijk en het dorp Wijk aan Zee in een gezelschap zoals u hier: leuke mensen. Dat maakt het leven bijzonder aangenaam. Als in zo’n korte periode je hart sneller kan gaan slaan van de Bree, van het strand, de Wijkertoren, van alle inwoners. Dan kan ik u melden: dan ben je niet objectief. U loopt allemaal langer mee in Beverwijk of in Wijk aan Zee. Dus u bent wat objectiever. Toch durf ik de stelling aan: het gaat goed met Beverwijk.

Als het goed gaat als bestuurder of als het goed gaat als mens. Dan gaat de opgave niet veel verder dan het goed te houden en waar mogelijk te verbeteren. En niet te vergeten om af te toe te vieren dat het goed gaat.

Ik besef mij dat het op de nieuwjaarsreceptie gaat om vooruitkijken, maar ook zeker om terugkijken. En daar ben ik wat minder voor in. Enerzijds omdat ik er een half jaar ben. Anderzijds ook omdat besturen vooruitzien is. Uiteraard met respect voor het verleden. Het gaat om vooruitzien.

Ik vind dat er soms teveel de neiging hebben om teveel terug te kijken. ‘Zo ging dat altijd in Beverwijk’. Ik vind dat altijd een terechte manier van denken, maar ook een merkwaardige manier van denken. Als je in je persoonlijk leven zou zeggen ‘Zo deed ik dat altijd’ dan was u nu niet met de auto of de fiets gekomen, maar per hobbelpaard en zouden we hier spelen met poppen of blokken. Terwijl we eigenlijk de voortdurende opgave hebben om het goede te behouden. Natuurlijk met waardering voor het verleden. Maar ook vooral te kijken, te zoeken en te werken aan nieuwe kansen die voor ons liggen voor onze mooie stad, ons mooie dorp en onze mooie regio: de IJmond. Daarom vind ik het interessanter om vooruit te kijken. Dat is de moeite. Het is de moeite om dat samen te doen.

De gemeenschap geeft de gemeente kleur. Verenigingen geven de gemeente kleur. In mijn actie die ik ben gestart ‘Aan tafel met’ bezoek ik inwoners en verenigingen en ondernemers. De overeenkomst tussen al die gesprekken is het gevoel dat niet wij, de overheid, centraal staan, maar dat de mensen centraal staan. Daar hebben wij als overheid nog meer dan we al doen, verder creatieve en zinnige stappen in te maken.

Het Noordhollands Dagblad, vandaag ook hier aanwezig. Er is veel pers aanwezig. Fijn dat u er allemaal bent. U bent onze waakhonden. Het NHD heeft een onderzoek gedaan onder raadsleden in Noord-Holland. De deelname aan dit onderzoek gaf een percentage deelnemers van 34%. De inwoners scoorden 4 jaar geleden hoger. Die hadden een opkomst van 43% bij de verkiezingen. De raadsleden moeten dus nog een puntje erbij zetten.
Maar ik denk een hoog aantal uit onze gemeente komt. En behalve de belangrijke uitkomst dat men de raadsvergoeding te laag vindt, raadsleden zijn net mensen, speelt het verontrustende thema dat de afstand met de praktijk van de straat soms fors is. En ook als fors wordt ervaren. Mensen denken dan vanuit de straat, maar raadsleden geven zelf aan dat anders zou moeten. Er is onvoldoende zicht op gemeentelijk beleid zeggen de Noordhollandse raadsleden. Ik heb de neiging dat te nuanceren. dat komt omdat ik zelf, maar dat geldt ook voor onze wethouders, voor onze raadsleden en onze organisatie: wij zijn altijd bezig met die samenleving. Eigenlijk dag in dag uit. Daarom gaan we er misschien iets te eenvoudig van uit dat die samenleving ook met ons bezig is als overheid. Dat is een misvatting.

Mijn tandarts is de hele dag bezig met tanden en kiezen. En met patienten. En toch, ik als patient denk maar 2x per jaar aan haar: 1x in de stoel, hopende dat ik zo snel mogelijk weg mag en de andere keer als ik de rekening ontvang.

2018 mag wat mij betreft het jaar worden waarin we elkaar wat meer gaan vinden. Nog meer dan hiervoor. Ik weet mij gesteund door inwoners, maar ik weet me ook gesteund door gemeenteraadsleden. De raad die nu nog maar iets langer dan 2 maanden zit. Het brengt mij in de positie om de nieuwe raadsleden die straks gaan komen te prikkelen hier over na te denken. Hoe kunnen wij als lokale overheid de inwoners nog sterker in positie brengen?

En aan de wil van de raad zal het niet liggen. Het gaat meer om de vraag HOE we dat doen.

Ik ben groot voorstander van als het om dat soort vragen gaat om een beetje lef en een experimenteren gaat op dat vlak. Dat maakt het allemaal wel aardig eerlijk gezegd.

Zetels verloten onder de kiezers vraagt een wettelijk anker. Dat gaat niet gebeuren. In heel Nederland niet. Maar op basis van loting bijvoorbeeld opvattingen vragen aan eigen inwoners is natuurlijk haalbaar en ook mogelijk. Dat is wat heel veel mensen vragen. Dan gaat het om andere vormen van peilen dan gewoon de meeste stemmen gelden. Dan vragen we inwoners: wat vindt u er precies van?

Het gesprek tussen het lokaal bestuur en de gemeenschap versterken kan volgens mij ook op basis van 3 uitgangspunten:

Allereerst geef ik aan: geef onze inwoners daadwerkelijk zelf meer invloed.

Met een voorbeeld in mijn eigen portefeuille Veiligheid praat het makkelijker. Als het gaat om veiligheid op straat: waarom hebben wij geen systeem waarmee u zelf in u eigen straat kunt aangeven of u zich veilig voelt of waar u vindt dat er iets moet gebeuren. Waarom kunt u niet zelf zeggen wat u vindt dat in uw straat moet gebeuren? Dat kan in de ene straat parkeeroverlast zijn en in de andere straat dat er aandacht moet zijn voor dealers die op straat rondhangen. En weer in een andere straat kan dat geluidsoverlast zijn.

Ik vind en dat is ook mijn ambitie dat ik nadenk over vormen dat u daar zelf meer invloed op kunt hebben. U moet kunnen zien wat wij daar als overheid aan doen. U moet dat zelf kunnen agenderen.

Ten tweede: tegenover meer invloed geven aan inwoners staat wij als overheid meer moeten loslaten. En niet overal iets van vinden. En dat is best lastig. Ik kan u wel zeggen dat vind ik buitengewoon groot compliment. De betrokkenheid van onze raadsleden en ons bestuur en organisatie. Uren worden besteed aan het mooier en beter maken van Beverwijk. Met passie en kunde en dat is fantastisch. Dat verdient enorme waardering. Dat zijn mensen die hun nek uitsteken. Tegelijkertijd zeg ik ook: de gemeenteraad kan een tandje terug in vergaderduur. Ik zeg ‘wij’ want ik ben voorzitter van de gemeenteraad. We kunnen er wel wat van. Mijn stelling is: ellenlange vergaderingen zijn niet alleen onnodig maar dragen ook bij afhaken van volgers van die discussie. Als metafoor zeg ik daarbij: in de raad moeten wij spreken over het klimaat en over het weer hebben we het wel op het terras of in de kroeg.

Loslaten dus. Een mooie opdracht.

En overheid, wees vriendelijk en duidelijk. Vriendelijk moet je niet verwarren met erom heen draaien. Ook hier de vergelijking met mijn tandarts. Die wortelkanaalbehandeling staat niet ter discussie. En ondanks mijn excuses dat ik weer haast had en geen tijd, knalt ze er een poetsadvies in tegen een goed bedrag omdat ik er weer niets van heb gebakken.

Ze gaat niet een verhaal bakken: we kunnen sus en we kunnen zo. Vriendelijk, aardig en duidelijk. Ik blijf daarom met liefde patient.

U bent allemaal betrokken inwoners en ondernemers. Daarom bent u hier ook. U bent hier niet voor niets gekomen. Ik nodig u uit om uw gemeente, om mij en ons allemaal als gemeentebestuur bij de les te houden. En ik ben er van overtuigd dat u dat zult doen.

Ik wil u graag bedanken voor uw inspanningen. Op welke wijze dan ook voor onze mooie stad Beverwijk en het prachtige dorp Wijk aan Zee. Ik wil de raadsleden allemaal succes wensen de komende maanden. Dat geldt ook voor de mensen die geen raadslid zijn maar wel die ambitie hebben om raadslid te willen worden.

Uiteindelijk zit het geluk, de tevredenheid, het lief en het leed in uw persoonlijk leven. Het geluk zit in dromen en dan ook in ieder geval een stukje van die dromen waar te maken.

Dat is wat ik u gun dames en heren. Ik wens u een fantastisch 2018. Ik wens u een gezond 2018. En ik zeg tegen u allemaal: wees een beetje aardig voor elkaar. Dank u wel!

Beverwijk, 8 januari 2018

Social media

Op onze gemeentelijke Facebookpagina, maar ook op de Facebookpagina van de burgemeester vindt u het live-verslag van de speech.

Op ons Youtube-kanaal een korte samenvatting van de Nieuwjaarsreceptie.

Beverwijkaanzee

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie is het filmpje van Beverwijkaanzee (externe website) getoond. Via de button kunt u het filmpje terugkijken

Beverwijkaanzee

Contactgevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag, woensdag en vrijdag 9.00 - 16.00
dinsdag 9.00 - 12.30
donderdag 9.00 - 20.00

Telefoon

0251 - 256 256
 

WhatsApp 

(tijdens openingstijden)
 

06-11614998


Contact

Openingstijden en adressen

Volg ons

logo facebookLogo Twitter

Logo Instagram