Klimaatweek. Tijdens deze week komen inwoners en ondernemers in heel Nederland in actie voor het klimaat. Er is volop aandacht voor energie besparen, isoleren, verduurzamen, minder afval en vergroenen.

Klimaatburgemeesters

In Beverwijk gebeurt al veel dat aandacht verdient en waar we trots op kunnen zijn. Maar er is nóg meer mogelijk… Daarbij spelen klimaatburgemeesters een waardevolle rol. Ze zetten zich lokaal in voor een beter klimaat of helpen anderen dat ook te doen. Klimaatburgemeesters geven het goede voorbeeld, maken andere inwoners enthousiast en helpen ze in actie te komen. Ze hebben een centrale positie in de samenleving, hebben een groot netwerk, zijn makkelijk aanspreekbaar en bieden een luisterend oor. In Beverwijk zetten veel inwoners en ondernemers zich al in voor een groene, duurzame samenleving. Angelique de Vries en Marijn Kos zijn daar lichtende voorbeelden van. Mensen om trots op te zijn en die we graag willen helpen.

Klimaatburgemeesters
Wethouder Brigitte van den Berg met klimaatburgemeesters Angelique de Vries en Marijn Kos

Over Angelique de Vries – klimaatburgemeester 2022

Een schooldirecteur met een groen hart en een missie. Ze denkt in mogelijkheden en krijgt veel voor elkaar door mensen te verbinden en ze een kans te geven. Ze heeft onder andere met vereende krachten het schoolplein vergroend. Privé is ze ook enorm actief in de tuin en met voedsel. Ze staat dagelijks in contact met kinderen, ouders, leerkrachten, buurtbewoners en de overheid. De perfecte kandidaat!

Over Marijn Kos – jeugd klimaatburgemeester 2022

Marijn Kos woont in Beverwijk en is eerstejaars student Duurzaamheid aan het NOVA College. Een relatief nieuwe studie voor jongeren die duurzaamheid belangrijk vinden. Marijn vindt het zo belangrijk dat hij er zijn werk van wil maken. Hij kan advies gaan geven als consultant over de verduurzaming van woningen, bedrijven en bedrijventerreinen op het gebied van de energietransitie. Zijn rol als klimaatburgemeester biedt hemde kans om aandacht voor de opleiding te vragen om ook andere jongeren enthousiast te maken.

Duurzame ambtsketens

Angelique kreeg van de jongste kinderen op de Sleutelbloem een prachtige klimaatketting omgehangen. Deze werd door de kinderen gemaakt onder begeleiding van kunstenaar Francesca Heijnis van Studio O. Marijn werd benoemd met een bijzondere ketting vol elementen die de duurzame aspecten van de verschillende opleidingen symboliseren.