Onder begeleiding van kunstenaar Francesca Heijnis maken leerlingen van Kindcentrum De Sleutelbloem een groot kunstwerk van afval. Met deze Pollution Art willen ze laten zien dat je zuinig met de natuur om moet gaan en geen afval mag laten slingeren.

Pollution Art wordt aangeboden door de gemeenten Beverwijk en Heemskerk in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. ‘Met Pollution Art werken we niet alleen aan de kunstzinnige vorming, maar vervlechten we dit met thema’s als duurzaamheid, toerisme en zwerfafval. Een prachtig voorbeeld hoe je kunst inzet op maatschappelijke terreinen,’ vertelt projectleider Mark van der Jagt.

Aandacht voor plasticprobleem met metershoge bloem

De leerlingen van De Sleutelbloem werken aan een 4 meter hoge bloem. De bladeren vullen ze met touw van visnetten, plastic doppen en oude sleutels. Volgens Sarah, Nilay en Vienna van groep 7 zeer belangrijk werk: ‘We moeten leren plastic niet op het strand of in het water te gooien, maar in de prullenbak. Anders redden de vissen en andere zeedieren het echt niet en gaan ze misschien dood.’

Pollution Art Fietstour

Het kunstwerk wordt 24 juni onthuld in Wijk aan Zee. Samen met een kunstwerk door leerlingen van de Anne Frankschool in Heemskerk maakt het werk deze zomer deel uit van de Pollution Art Fietstour. De tour voert langs diverse kunstwerken in Beverwijk, Heemskerk en Velsen die de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten.