Jaar: elf kunstwerken in 1999, twee in 2003, één in 2014
Reijndersweg, Wijk aan Zee/Velsen, richting Noordpier
Materiaal: staal

Missing media-item.
Beeldenpark een Zee van Staal

Verwacht op deze plek geen keurig, aangeharkt beeldenpark. Een Zee van Staal is imposant en ongepolijst. In de zeereep, met op de achtergrond de oxystaalfabriek, staan dertien beelden van staal, verspreid over een enorm duinterrein. De variatie is groot. Van figuratieve kunst tot abstracte. Van relatief klein tot immens groot. Van roestkleur tot kobaltblauw.

Het dorp Wijk aan Zee riep zichzelf in 1999 uit tot Cultureel drop van Europa 1999. Daarbij organiseerde zij het ambitieuze plan van een tijdelijke beeldententoonstelling. Om dit kracht bij te zetten, nam Wijk aan Zee het voortouw voor een tentoonstelling in de open lucht. De staalfabriek bood ruimte, materiaal en begeleiding. De kunstenaars leverden hun creatieve en deskundige inbreng. Die bijzondere samenwerking leidde uiteindelijk tot dit unieke beeldenpark. De plek is bijzonder. De beelden niet minder. Zij steken de schoorstenen en ertsbergen van Tata Steel de loef af.

Al snel bleek dat Een Zee van Staal een blijvende status verdiende. De collecte breidde in 2003 en in 2014 uit met nog eens twee beelden.

Kijk voor meer informatie op de website van Een Zee van Staal(externe link)