Heeft u een eigen bedrijf maar bent u in financiële problemen? Of bent u net gestart met ondernemen en verdient u niet genoeg geld? Dan heeft u recht op Bijstand voor zelfstandigen. Op deze pagina leest u de voorwaarden voor de uitkering en waar u de uitkering aanvraagt.

De uitkering moet u aanvragen bij de gemeente Haarlem. Maak hiervoor een afspraak met een medewerker van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Via de knop hieronder komt u op de website van de gemeente Haarlem. Hier vindt u meer informatie over bijstand voor zelfstandigen.

Bijstand aanvragen

Bent u boven de 55 jaar?

Verdient u te weinig geld met uw eigen bedrijf en bent u boven de 55 jaar? Dan heeft u recht op de IOAZ-uitkering. Meer informatie over de IOAZ-uitkering vind je op de pagina IOAZ-uitkering

Voorwaarden

Er zijn twee mogelijkheden voor deze bijstand: bedrijfskapitaal of een uitkering voor levensonderhoud. Aan beide uitkeringen zitten een aantal voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U werkt minimaal 1,5 jaar als zelfstandige. U heeft een zelfstandig beroep
  • Het gaat goed met uw bedrijf. Na de uitkering is uw bedrijf weer geschikt om van te leven
  • U heeft op dit moment niet genoeg geld om van te leven. De inkomsten van uw partner tellen ook mee
  • Uw bedrijf is rechtsgeldig. Dat betekent dat u de goede vergunningen heeft. En uw bedrijf voldoet aan de vestigingseisen en opleidingsvoorschriften

Twee mogelijkheden voor deze bijstand

Er zijn twee mogelijkheden voor deze bijstand: bedrijfskapitaal of een uitkering voor levensonderhoud.

Bijstand bedrijfskapitaal

Dit is een lening die wij kunnen geven. Bijvoorbeeld voor een grote uitgave om uw bedrijf te redden. Deze lening krijgt u alleen als er geen andere mogelijkheden zijn om aan geld te komen. Dus als de bank u ook niet kan helpen. U heeft 10 jaar om de lening terug te betalen. Over deze lening vragen wij rente.

Uitkering voor levensonderhoud

Deze uitkering is gelijk aan de bijstandsnorm. U krijgt deze uitkering voor maximaal 12 maanden. In sommige gevallen wordt dit verlengt tot 24 maanden. Heeft u te weinig ontvangen? Dan krijgt u het bedrag achteraf. Heeft u te veel ontvangen? Dan moet u een gedeelte terugbetalen.

Heeft deze informatie u geholpen?