Hond uitlaten

Honden uitlaten hoort erbij in Beverwijk. Zij zijn belangrijk voor de levendigheid en de sociale samenhang van de buurt. Maar er moet ook ruimte zijn om te spelen, te sporten en te wandelen. Zonder op te hoeven letten op hondenpoep en loslopende honden. Daarom hebben we in de gemeente een aantal regels opgesteld voor het uitlaten van uw hond.

Gaat u uw hond uitlaten? Houdt u dan rekening met uw omgeving.

Onze regels

  • Als hondenbegeleider bent u overal en altijd verplicht de poep van uw hond op te ruimen. Ook op plekken waar de hond los mag!
  • U heeft altijd een hondenpoep opruimmiddel bij u.
  • Het is verplicht om uw hond aan te lijnen, behalve op de aangewezen uitrenvelden. De losloopgebieden staan aangegeven met borden. 
  • Honden mogen niet op kinderspeelplaatsen komen

Onze handhavers houden de naleving van de regels in de gaten. 

U betaalt voor uw hond in Beverwijk géén hondenbelasting.

Hondenuitrenvelden

We hebben een overzicht gemaakt van alle hondenuitrenvelden in onze gemeente. ​​​​

Afvalbakken en uitrenvelden

Op alle logische plekken staan afvalbakken. Daar kunt u de uitwerpselen van uw hond in doen. Dit zijn standaard afvalbakken. Poepzakjes moet u zelf aanschaffen. Door heel Beverwijk zijn uitrenvelden gemaakt die zijn aangemerkt met paaltjes. Hier mag de hond los rondlopen. Maar ook daar moet u de poep opruimen. Op kinderspeelplaatsen en het strand waar de hond niet mag komen, staan duidelijke verbodsborden.

In het kaartje afvalbakken vindt u waar de afvalbakken bij u in de buurt of in de buurt van het uitrenveld staan. 

Begrazing door schapen op hondenuitrenvelden

Het terrein van een aantal honden-uitrenvelden is behoorlijk ongelijk. Hierdoor kunnen maaimachines er moeilijk maaien of geven veel storingen. Daarom zijn deze gebieden opgenomen in de graasgebieden van schapen. De schapenkudde is telkens maar een bepaalde tijd in een gebied aanwezig en staan in flexibele hekken. Wij vragen u om uw hond aangelijnd te houden in de buurt van de schapen of in de betreffende periode een ander (deel van het) uitrenveld te kiezen. In andere steden blijkt het zo niet tot nauwelijks tot problemen te leiden. Verder lopen deze schapen van nature naar elkaar toe als er gevaar is (ze 'stuiven' niet uit elkaar). In het begin is het voor beide partijen even wennen.


De eigenaar van een hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn hond. Bij eventuele schade door het 'jachtinstinct' van (loslopende) honden is de eigenaar van de hond daarvoor aansprakelijk. 

Route begrazing schapen

 
De routing is opgesteld als aanname. Het kan zijn dat er hier en daar langer of korter wordt gegraasd door de schapen.

Locatie Ronde 1Ronde 2ronde 3
Vondelkwartier (uitrenveld)Mei/juniaugustusoktober
Florispark (uitrenveld)juni/juliseptembernovember
Merwedestraat (uitrenveld)juni/juliseptembernovember
Aagtendijkaugustusoktoberdecember
Weide Beeckzanglaan/Akerendamjuliseptembernovember
Ankie's Hoevejuliseptembernovember
Meerlanden - Aagtendijkjuliseptembernovember
Kanaaldijkaugustusoktoberdecember
Biesland-Kagerwegaugustusoktober december 

Overleg in de wijken

Samen met u (wijkgroepen en bewoners) hebben wij per wijk bepaald wat de bekende uitlaatroutes zijn. Ook de plekken van de afvalbakken en de uitrenvelden zijn in goed overleg vastgesteld. Omdat Wijk aan Zee is ingesloten tussen grond van derden, is het niet mogelijk om uitrenvelden in het dorp te realiseren. De Dorpsweide is niet geschikt omdat het niet openbaar toegankelijk is en de Dorpsduinen maakt onderdeel uit van Natura-2000-gebieden en is daarmee beschermd duingebied. Het poepzakje gooit u in een afvalbak.

Aanlijn- en muilkorfgebod

De burgemeester kan de eigenaar van een hond een aanlijn- en/of muilkorfgebod opleggen. Dit doet de burgemeester wanneer het gedrag van de hond gevaarlijk of hinderlijk is. 

Laatste nieuws

Heeft deze informatie u geholpen?