Het College van B&W heeft vandaag ingestemd met de start van de haalbaarheidsfase voor de ontwikkeling van het Bazaargebied in de Beverwijkse Spoorzone. De gemeente sluit daartoe een intentieovereenkomst met Heijmans, als betrokken ontwikkelaar. De gebiedsontwikkeling kan ruimte bieden aan zo’n 3.000 à 4.000 duurzame woningen, bedrijfsruimten, horeca, voorzieningen en De Bazaar zelf.

In de intentieovereenkomst tussen gemeente en Heijmans is onder andere vastgelegd te onderzoeken welke producten passen in de gebiedsontwikkeling, welke rol beide partijen daarin hebben en hoe de samenwerking wordt georganiseerd. De Bazaar sloot vorig jaar november een intentieovereenkomst met Heijmans en heeft de gemeente nu gevraagd dit proces verder te brengen met Heijmans als ontwikkelaar. 

Hoogstedelijk programma

In aanvulling op het behoud en versterken van de winkels, boetieks en outlets van De Bazaar, die nu nog voornamelijk in het weekend toegankelijk zijn, zien Heijmans, De Bazaar en de gemeente kansen in het toevoegen van andere functies die passen bij dit omvangrijke stedelijke gebied dat zo dicht bij het centrum van Beverwijk ligt, maar er nu nog weinig relatie mee heeft. 

Projectwethouder Spoorzone Ali Bal: ”Ik ben blij dat De Bazaar een professionele partij als Heijmans aan zich gebonden heeft om hier samen met ons een levendige plek te creëren waar meerdere functies samenkomen en elkaar versterken. Dit sluit ook goed aan bij onze gemeentelijke ambitie en doelstellingen voor de Business Docks zijde van de Spoorzone. Als de plannen haalbaar blijken, betekent dit een enorme bijdrage aan het oplossen van de woningnood in Beverwijk en de IJmond, maar komen er ook veel nieuwe banen bij op De Bazaar en bij het aanvullende programma dat we voor ogen hebben, zoals bedrijfsruimten en voorzieningen. 

Directeur Esther Fleers van Heijmans Vastgoed: "De samenwerking met de gemeente Beverwijk is weer een goede stap vooruit in de ontwikkeling van het Bazaargebied. Een gezamenlijke aanpak is essentieel om het gebied te ontwikkelen tot een levendig en gezond stadsdeel waarbij het functioneren van De Bazaar geborgd is voor de toekomst. Wij zijn dan ook erg blij met het vertrouwen van De Bazaar en de gemeente Beverwijk en zijn klaar voor de volgende stap.”

Planning

De haalbaarheidsfase start nadat de gemeenteraad heeft ingestemd en duurt tot eind 2023.