2010, Hendrik Mandeweg/Prinsenhof
Materiaal: gewapend polyester

Levenslijn: elf pylonnen – Sander Rood

Sander Rood (1973-2009) maakte werk met een boodschap. Nooit zwaar of belerend, maar altijd lichtvoetig, speels en raadselachtig. Met zijn kunstwerken vroeg hij aandacht voor de haperende relatie tussen mens en natuur. Als de omgang tussen die twee niet zou verbeteren, dan ‘zou de wereld naar de gallemiezen gaan’, zo waarschuwde hij.

In 2008 werd de Oranjebuurt opgeknapt. De gemeente vroeg Sander Rood om een passend kunstwerk te maken voor de heringerichte wijk. Rood maakt hier een heel project van. Deze groen-wit gestreepte pylonnen vormen nog het enige overblijfsel van zijn project. Overdag liggen ze dwars in het groene gras. ’s Avonds geven de pylonnen licht, net als lampionnen.

Rood verzon voor dit project de geschiedenis van het Boomdragersgilde. Deze groep mensen, gestoken in speciale kledij en voorzien van een zogenoemde boomdrager, had als taak Beverwijk van meer bomen te voorzien. Bij de onthulling van de pylonnen werd door het Boomdragersgilde ritueel een boom geplant. De afspraak was dat er op de jaarlijkse Boomplantdag telkens een volgende boom de grond in zou gaan. Voor elke pylon een boom. Nu, jaren later, staan de bomen stevig in de aarde en liggen de pylonnen op hun zij. Beverwijk is, dankzij Sander Rood, groener en lommerrijker geworden.