2007, Laan der Nederlanden en Laan der Broekpolder
Materiaal: film op beeldscherm

Lotus Journey - Martijn en Inge Riebeek

Iedere keer als je de Broekpolder verlaat of binnenkomt, word je vanaf een groot videoscherm uitgezwaaid of begroet door hartelijke wildvreemden. Zelfs als je je dag niet hebt, is het lastig om een glimlach te onderdrukken. Dit begroetingsritueel is een vondst van videokunstenaars Martin en Inge Riebeek–van ’t Klooster. Zij laten op twee grote schermen een eeuwigdurende ‘loop’ zien van begroeters en uitzwaaiers. Een scherm hangt bij het viaduct onder de Laan der Nederland. De ander hangt bij het viaduct van de Laan van Broekpolder. Bedoeld om voorbijgangers ‘even op te tillen’.

Ook al rijd je nog zo vaak langs, zelden of nooit tref je dezelfde mensen. De kunstenaars maakten voor hun 23 uur durende ‘roadmovie’ zo’n 600 portretten. Variërend van een jonge bruid uit Caïro, een acteur uit Sjanghai, een Amerikaanse bosbouwwerker met zijn zoontje, een cowboy uit een oude western tot allerlei inwoners uit de Broekpolder.

Maar de hoofdrol van deze film is voor dat ene meisje dat telkens ernstig in de camera kijkt. De kunstenaars zochten een kind uit de Broekpolder dat op reis ging om familie in den vreemde te bezoeken. Dat werd de achtjarige Skyler, die haar familie in San Francisco bezocht. Inmiddels moet zij al volwassen zijn. Ze zwaait ons na zoveel jaren niet alleen toe, maar zwaait ook de jaren voorbij. Ook in technisch opzicht vliegt de tijd. In vergelijking met de haarscherpe kwaliteit van tegenwoordig heeft deze film behoorlijk grove pixels.