De gemeente Beverwijk ligt binnen een no-fly zone. Het is dus verboden om te vliegen binnen de grenzen van de gemeente. Dit geldt voor alle typen luchtvaartuigen. Lichtgewicht drones van onder de 4 kilo mogen ook niet.

Vliegen buiten de no-fly zone

Recreatief vliegen met een drone buiten de no-fly zone? Dan gelden er regels. Op de no-fly zone kaart is te zien in welke gebieden in Nederland drones verboden zijn. Bekijk alle regels voor het vliegen met drones op de website van de Rijksoverheid(externe link)

Heeft u zich niet aan de regels gehouden? Dat heeft gevolgen. U kunt bijvoorbeeld een boete krijgen. Meer informatie hierover vindt u onder ‘Aanvullende informatie’.

Vergunning of ontheffing voor gebruik luchtruim

Alleen voor zakelijk gebruik kunt u een vergunning of ontheffing voor het luchtruim aanvragen. Hiervoor moet u een RPAS Operator Certificate (ROC) hebben. De vergunning of ontheffing vraagt u aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport(externe link) (ILT). Daarnaast moet u voor het opstijgen en landen op een terrein een tijdelijk (TUG)-ontheffing aanvragen. Dit doet u bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied(externe link)

Wet Natuurbescherming

Wilt u een toetsing aanvragen in het kader van de Wet Natuurbescherming? Of wilt u een melding maken of een vergunning aanvragen? Dat kan bij de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord(externe link)

Grote kabelballonnen

Vrijstelling voor grote kabelballonnen? Stuur uw verzoek schriftelijk en goed gemotiveerd naar:
Inspectie Verkeer en Waterstaat
Divisie Luchtvaart
Postbus 575
2130 AN Hoofddorp

Sfeerballonnen, kleine kabelballonnen en kabelvliegers

Vrijstelling voor sfeerballonnen, kleine kabelballonnen en kabelvliegers? Stuur uw verzoek schriftelijk en goed gemotiveerd naar:
Luchtverkeersleiding Nederland
Afdeling ATM/Procedures
Postbus 75200
1117 ZT Luchthaven Schiphol

Aanvullende informatie

Niet aan de regels gehouden? Of gevlogen in een no-fly zone zonder vergunning, ontheffing of vrijstelling? Dan krijgt u een boete. De drone of ander soort luchtvaartuig kan in beslag worden genomen. Bij herhaling riskeert u een gevangenisstraf.

Bevoegdheden over het luchtruim

De gemeente heeft geen zeggenschap over het luchtruim. De Rijksoverheid heeft de wettelijke controle over het ‘luchtzijdige gebruik’. Ook heeft de Rijksoverheid de controle over de interne veiligheid en de beveiliging van luchthavens. De provincie Noord-Holland heeft wel zeggenschap over wat er bij luchtvaartterreinen op de grond gebeurt, het 'landzijdige gebruik'.

Nuttige links

Wet- en regelgeving

Heeft deze informatie u geholpen?