1975, Laan der Nederlanden, schuin tegenover de Vredevorstkerk
Materiaal: roestvast staal

Monument voor een omgehakte boom - Nico Betjes

Je moet toch wel een groot hart hebben, wil je een monument voor een omgehakte boom maken. Dat had Nico Betjes. Ondanks zijn robuuste voorkomen en tegenover onbekenden soms wat barse houding, was Nico een uiterst aimabel mens. Een man ook met hart voor de natuur.

Dit kunstwerk lijkt op het eerste gezicht een abstract object. Hoewel het de eenvoudige trekken heeft van een geschild appeltje. Maar door de titel besef je al snel dat het een in blokken gehakte stam voorstelt, die Betjes weer rechtop heeft gezet. In een spiraalvorm, die wellicht ‘beweging’ of groei voorstelt. Bovenop staat een nieuwe kruin. Mooi ook dat de boom opnieuw lijkt om te vallen. De vraag is of Betjes van meet af aan een monument voor een omgehakte boom wilde maken. Of dat hij de titel pardoes bedacht nadat hij zijn abstracte beeld nog eens goed bekeek.

De inwoners van deze wijk zijn gek met ‘hun’ boom. Jaren geleden, tijdens de renovatie van de wijken Oosterwijk/Meerestein, was het beeld lange tijd van z’n plek. In diezelfde tijd werd ook het beeld gerestaureerd. Op een gegeven moment was er sprake van verhuizing van de omgehakte boom beeld naar een andere plek in Beverwijk. Toen kwam het wijkcomité in opstand. Logisch, zo’n beeld wil je niet toch niet missen?