2017, Wilgenhoflaan
Materiaal: graniet

Mussen - Sjanneke van Herpen

Tijdens de renovatie van het Stationsplein vond het beeld Mens-Stad-Leven onderdak aan de Wilgenhoflaan. Tot groot genoegen van de buurtbewoners in de Oostertuinen die dachten dat het beeld hier zou blijven. Zo was ook de afspraak. Dus toen later bleek dat het beeld na de oplevering van het nieuwe Stationsplein toch weer terugging, werd het kunstwerk door hen gemist. Vandaar dat zij een verzoek richtten aan het gemeentebestuur om een nieuw kunstwerk te plaatsen. Hun vraag werd gehonoreerd.

Beeldhouwer Sjanneke van Herpen kreeg de opdracht om speciaal voor deze buurt een nieuw beeld te maken. De betrokkenheid van de buurt bleek ook uit hun belangstelling tijdens het maakproces. De bewoners bemoeiden zich graag met het werk en de kunstenaar.

Sjanneke koos voor het afbeelden van een troepje mussen. Voor haar staan mussen voor het ultieme buurtgevoel. Ze zijn eigenwijs, vrijheidslievend en toch saamhorig. Tjilpen en kwetteren wat af, net als veel buurtbewoners. Bovendien nestelen ze hun leven lang op één en dezelfde plek.

De beeldengroep, gemaakt van granieten stoeptegels, bestaat uit vijf mussen op drie muurtjes. De vogels zijn allemaal verschillend, zowel in gedrag als in uiterlijk. De een kijkt naar links, de ander omhoog, soms kijken ze naar elkaar, soms weg van elkaar. Maar ontegenzeggelijk horen ze tot één kolonie. Het beeld is zo opgesteld dat je van alle kanten, zelfs vanaf de hoogste verdieping van het flatgebouw aan de overzijde, goed zicht hebt op de vogels.