1964, vijver aan Laan der Nederlanden 
Materiaal: brons

Paard met ruiter – Eric Claus

Ooit geweten dat zich op het eiland in deze vijver de resten van een middeleeuws kasteel bevinden? Het was slechts een van de vele kastelen die deze streek in de middeleeuwen telde. Kunstenaar Eric Claus hoorde hiervan. Hij liet zich graag door dit gegeven leiden. Hij maakte het kunstobject ‘Paard met ruiter’, dat bijna als vanzelf medeleven oproept. De vermoeidheid straalt van paard en man af. De veldslag is beslecht. Op naar huis. Het is dat het beeld op zo’n hoge sokkel staat, maar anders zou je het toch willen aanraken.

Claus was nog jong toen hij deze opdracht kreeg. Hij had net de Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam afgerond. Dit beeld was zijn eerste grote opdracht. De commissie die Claus uitkoos om een beeld te vervaardigen voor ‘Oosterwijk’ had goed gekozen. Claus bewees een veelzijdige, productieve kunstenaar te zijn. Zijn kunstobjecten werden in Nederland en Amerika geplaatst.

Nieuwe wijk, nieuwe kunst

Het gemeentebestuur verstrekte de opdracht voor dit beeld vanwege de bouw van de nieuwe ‘Oosterwijk’. De groeiende werkgelegenheid van de Hoogovens begin jaren zestig leidde tot de komst van vele Friezen, Drenten en Groningers. Samen met hun gezinnen gingen zij in de toenmalige nieuwbouwwijken Oosterwijk, Meerestein en Zwaansmeer wonen.