1964, Warande
Materiaal: brons

Prometheus - Hans Ydo

Haast heeft de hier afgebeelde halfgod Prometheus. En wel zo’n haast dat hij aan zijn eigen zwaartekracht lijkt te ontsnappen. Deze waaghals uit de Griekse mythologie steelt het vuur van de goden en slaat direct op de vlucht om aan hun wraak te ontkomen.

De brutale roof kwam hem duur te staan. Prometheus werd voor eeuwig vastgeketend aan de Kaukasus waar een gier ‘s nachts zijn lever uitpikte en opvrat. Overdag groeide de lever opnieuw aan, zodat de gier iedere nacht terugkwam om hem opnieuw te kwellen. En het vuur? Waar bleef het vuur? Dat schonk Prometheus aan de mensen op aarde. En met dat vuur kon Hoogovens staal maken.

De toenmalige directeur van Hoogovens, P. van Delden, onthulde het beeld in 1964. Hans Ydo maakte het beeld eerst van klei. Daarvan maakte hij een mal die met brons werd volgegoten. Ydo boetseerde snel, zodat het lijkt alsof hij Prometheus op diens vlucht betrapte. Dit beeld steelt en vlucht tegelijkertijd. Met de ene hand neemt hij het vuur weg, in de andere hand houdt hij de fakkel. Het gebruik van ruwe klei als basismateriaal maakt ook dat dit gespierde beeld een enorme kracht uitstraalt. Dat mag ook wel, voor een halfgod.