1984, Kerkplein
Materiaal: roestvast staal

Sculptuur – Nico Betjes

Aan abstracte beelden zitten voordelen, zoals aan deze van Nico Betjes. Je geeft als kijker je eigen invulling. In plaats van te piekeren of ‘het wel of niet lijkt’. In het geval van dit beeld kun je er in gedachten mee doen wat je wilt. En dat doen de kinderen die hier wonen of in deze buurt de bieb of het Centrum voor de Kunsten bezoeken. Vooral op hen oefent dit beeld een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Wat wil je, je kunt er vanaf glijden!

Betjes maakte deze ‘glijbaan’ speciaal voor deze plek. Het was toen een contraprestatie van de kunstenaar aan het gemeentebestuur, dat hem van een BKR-uitkering (Beeldende Kunstenaars Regeling) voorzag. Het beeld komt hier op het plein mooi tot z’n recht.

Loop er eens omheen. En verbaas je over de techniek die Betjes gebruikte om de bollingen, rondingen en vouwen in deze plaat van roestvast staal te krijgen. En stel vast dat daar vakmanschap én een esthetisch oog voor nodig is. Het heuveltje dat met kinderhoofdjes is bestraat, is onderdeel van het kunstwerk.