Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk uw kind de gecombineerde achternaam van beide ouders te geven. U kunt voor de geboorte of bij de geboorteaangifte de keuze vastleggen. De gekozen achternaam geldt voor alle volgende kinderen. Voor kinderen die vanaf 1 januari 2016 geboren zijn is er een overgangsregeling.

Voorwaarden

  • De keuze van de achternaam kan alleen bij het eerste kind; volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind
  • Uw oudste kind is op of na 1 januari 2016 geboren
  • Uw kind heeft de Nederlandse nationaliteit

Overgangsregeling

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan kunt u vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van deze regeling. Vanaf 1 januari 2024 heeft u 1 jaar de tijd om de dubbele achternaam te kiezen. Bij deze regeling kost het aanpassen van de achternaam €75 voor uw eerste kind. En €50 voor elk volgend kind.

let op voor eventueel bij komende kosten. Als u een dubbele achternaam kiest voor uw kind die geboren is voor 1 januari 2024, dan komt het paspoort en/of Identiteitskaart te vervallen. En moet u een nieuwe paspoort of Identiteitskaart voor uw kind aanvragen

Andere nationaliteit

Heeft uw kind naast de Nederlandse nationaliteit ook nog een andere nationaliteit? Dan is het ook mogelijk vanaf 1 januari 2024 te kiezen voor het naamrecht van die nationaliteit.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Rijksoverheid(externe link).

Heeft deze informatie u geholpen?