In Beverwijk en Wijk aan Zee zijn veel inwoners actief bezig om hun buurt schoon te houden. Het zwerfafvalproject van de gemeente en Welzijn Beverwijk laat al resultaat zien: vrijwilligers zorgen ervoor dat heel veel zwerfafval wekelijks uit het straatbeeld verdwijnt. Vandaag gebruik ik mijn column om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten: 

Top dat jullie je inzetten voor een schone buurt!

Voor het project hebben we een speciale app laten maken: Zwerfafval Opruimers. Wekelijks verschijnen hierop berichten over acties die bewoners ondernemen. Soms in hun eigen buurt, soms wat verder weg. Foto’s van opmerkelijke vondsten worden gedeeld. 

Zo stond er op Valentijnsdag een foto van een verloren hart op het Kuenenplein. De humor ligt op straat. Gelukkig was het van karton, dus zo weer opgeruimd. Ook was er een foto van een rode dop van een plastic fles waar duidelijk op stond: Laat dop aan fles. Niet gelukt. Hopelijk is de fles niet ook op straat beland.

Wat extra positief werkt voor de motivatie is de app Helemaal Groen. Daar kun je aangeven welke route je schoongemaakt hebt. En je ziet waar anderen hebben opgeruimd. Het geeft een goed gevoel om te zien hoeveel straten vrijwilligers al schoon gemaakt hebben. Natuurlijk is uiteindelijk het doel dat alle straten Helemaal Groen kleuren. Een ambitieus doel, maar wel te bereiken als steeds meer mensen mee gaan doen. 

Dus als het binnenkort weer lekker weer is, de krokussen omhoog schieten en de bomen hun blaadjes krijgen, dan zou het heel fijn zijn als je ook meehelpt om je buurt schoon te houden. Vele handen maken licht werk. Wist je dat als 1 op de 4 mensen per dag 10 stuks afval opruimt, Nederland binnen korte tijd afvalvrij zou zijn. Zullen we het gewoon eens proberen in Beverwijk? 

Jaqueline Dorenbos

Wethouder Openbare Ruimte en Groen

Gemeente Beverwijk