Soms kom je als wethouder van Onderwijs iets tegen waarvan je denkt: Ik wou dat ik nog een tiener was. Dan deed ik hieraan mee. Want stel dat ik het komende half jaar zou mogen kiezen naar welke opleiding ik volgend jaar zou willen, dan zijn er in de IJmond wel hele leuke opties. Vooral als je graag lekker geld wil verdienen én iets wil bijdragen aan een duurzame wereld.

Zo kan je na de middelbare school naar de mbo-opleiding Adviseur Duurzaamheid, bij het Nova College. Daar leer je over zonnepanelen, warmtepompen en windmolens, voor bedrijven en voor mensen thuis. Jij kan hen adviseren over het beste pakket.

Nova College

Op 7 februari is de open dag op het Nova College. Daar zou ik als (ouders van een) tiener zeker gaan kijken!

Girls’ Day

Of stel ik was nu een meisje tussen de 10 en de 15 jaar, en ik wist nog niet wat ik later wilde worden. Dan zou ik op 11 april zeker naar de Girls’ Day van Techport gaan. Die dag leerde ik dan allemaal andere meiden kennen die een technische opleiding of een IT-opleiding doen. En ik nam meteen een kijkje bij Tata Steel of een ander bedrijf om te zien of ik daar later wilde gaan werken.

Wethouder

Gelukkig is wethouder ook een leuke baan, en krijg ik als volwassene nog van alles mee over die mooie opleidingen voor onze jongeren. Zo was ik laatst bij de viering van het 10-jarig bestaan van Techport: dé samenwerking tussen overheid, onderwijs en technische bedrijven. Daar leerde ik dat in Beverwijk, Heemskerk en Velsen, ruim 37% van de kinderen in het vmbo kiest voor techniek. Terwijl dat in de rest van Nederland maar 20% is. Voor onze leerlingen een slimme stap naar een toekomst met volop werk. En voor onze bedrijven de nodige slimme handen voor de nieuwste technieken. Daar kunnen we als IJmond dan weer mooi trots op zijn!

Wethouder Brigitte van den Berg