Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Bescherm je huid daarom goed. 

4 tips om je huid te beschermen

  • Gebruik zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 of hoger
  • Smeer je elke twee uur in, en gebruik genoeg zonnebrandcrème
  • Zoek de schaduw op tussen 12 en 15. Dan is de zon het felst. 
  • Draag beschermende kleding en denk ook aan een pet of zonnebril. 

Gratis zonnebrandcrème op het strand van Wijk aan Zee

Veel mensen smeren zich niet voldoende in tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze hun zonnebrandcrème vergeten zijn. Bij het strand van Wijk aan Zee kunnen bezoekers van 15 juni tot en met 30 september gratis zonnebrandcrème factor 30 pakken. De gemeente plaatst daarvoor een zonnebrandpaal bij de strandopgang aan de Relweg en bij de strandopgang aan De Zwaanstraat. 

Huidbescherming en bewustwording

Door gratis zonnebrandcrème aan te bieden wil de gemeente mensen helpen hun huid te beschermen én meer bewustzijn creëren voor het belang daarvan.

Smeeradvies op basis van zonkracht

De slimme zonnebrandpalen werken op zonne-energie en meten de weersomstandigheden, zoals de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur en UV-index - het risico om te verbranden. Op basis van de UV-index toont de paal een smeeradvies. Vanaf UV-Index 3 is insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland is dit vaak het geval vanaf april tot en met september. Smeren dus! 

Meer weten over zon, UV-straling en huidkanker?

Zie de website van KWF Kankerbestrijding