Erkenning (ongeboren) kind

Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u een duomoeder? Dan kunt u uw ongeboren kind erkennen. Door de erkenning van uw kind neemt u het wettelijke ouderschap op u. Maak hiervoor een afspraak.

Uw kind een dubbele achternaam geven

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk uw kind de gecombineerde achternaam van beide ouders te geven. De gekozen achternaam geldt voor alle volgende kinderen. U kunt voor de geboorte of bij de geboorteaangifte de keuze vastleggen. Hiervoor moet u wel een afspraak maken. Voor kinderen die vanaf 1 januari 2016 geboren zijn is er een overgangsregeling.

Meer informatie

Waarom een kind erkennen?

 • Door het erkennen van een kind regelt u het volgende:
  Kind en erkenner krijgen een familierechtelijke relatie. 
  U bent verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind totdat het 21 jaar is. U betaalt dan bijvoorbeeld ook voor studie en eten.
  U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
  U kiest van welke ouder het kind de achternaam krijgt. Denk hier goed over na. Een eenmaal gekozen achternaam kan (meestal) niet meer veranderd worden.
  Het kind krijgt mogelijk de nationaliteit van de erkenner (dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan de erkenner de nationaliteit heeft).
  De erkenning kunt u alleen in bijzondere gevallen terugdraaien. Dit kan alleen via de rechtbank.

Lees op de website van Rijksoverheid meer over de erkenning van uw kind. Voor duomoeders is het belangrijk om na te denken over hoe zij het ouderschap over hun kind willen regelen (adoptie, erkenning of met een verklaring van anoniem zaaddonorschap). Meer informatie hierover vindt u ook op Rijksoverheid.nl.

Wanneer erkent u uw kind?

Erkenning van uw kind kunt u voor, tijdens de aangifte van geboorte of na de geboorte doen. We raden u aan om dit voor de geboorte al te regelen. Zo heeft uw kind meteen vanaf de geboorte een wettelijke vader of een duomoeder. Bij de erkenning kiest u ook van welke ouder het kind de achternaam krijgt. Denk hier goed over na, want een eenmaal gekozen achternaam kan (meestal) niet meer veranderd worden.

Vanaf 1 januari 2023: gezag bij erkenning geregeld

Elk kind dat jonger is dan 18 staat onder gezag. Iemand die het gezag heeft over een kind, neemt beslissingen voor en over het kind. Het kan gaan om ouderlijk gezag of de voogdij door een ander. Bent u als ouders ongehuwd en hebt u ook geen geregistreerd partnerschap? Vanaf 1 januari 2023 kunt u bij de erkenning ook meteen afspreken of u allebei het gezag over het kind krijgt of alleen de moeder.

De keuze over het gezag kan na de erkenning niet meer bij de gemeente worden aangepast. Dit doet u dan via het gezagsregister of bij de rechtbank.

Heeft u uw kind vóór 1 januari 2023 erkend en wilt u dat beide ouders het gezag krijgen? Dat leest u op de pagina ouderlijk gezag hoe u dat (eenvoudig) kunt regelen.

Wat moeten wij meenemen?

Erkenning ongeboren kindje en erkenning bij geboorteaangifte

 • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner en de moeder.
 • persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Naamskeuze kan alleen worden gedaan bij het eerste kind van de moeder en erkenner samen.
 • Woont u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland? Dan zijn er mogelijk meer documenten nodig. Neem in dat geval contact op met de afdeling Burgerzaken (0251 256 256)

Als het kind jonger is dan 12 jaar

 • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner en de moeder.
 • persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Naamskeuze kan alleen worden gedaan bij het eerste kind van de moeder en erkenner samen.

Als het kind tussen de 12 en 16 jaar oud is

 • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner, de moeder en het kind
 • bij deze leeftijd moeten zowel de moeder als het kind zelf toestemming geven. In ieder geval het kind komt mee naar de afspraak. Is het uw eerste kind samen en krijgt uw kind uw achternaam? Dan moet de moeder meekomen naar de afspraak. Kiest u ervoor dat alleen de moeder het gezag heeft over het kind? Ook dan moet de moeder meekomen naar de afspraak.

Als het kind 16 jaar of ouder is

 • een geldig identiteitsbewijs van de erkenner en het kind
 • het kind moet zelf meekomen. Hij of zij moet kiezen wat zijn/haar achternaam wordt.
 • Vanaf 16 jaar geeft het kind alleen zelf toestemming voor de erkenning en komt daarom mee naar de afspraak. Zijn alleen erkenner en kind aanwezig bij de erkenning dan krijgt de erkenner automatisch het gezag (naast de moeder). Kiest u ervoor dat alleen de moeder het gezag moet houden over het 16- of 17-jarige kind? Dan moet ook de moeder meekomen naar de afspraak.

Heeft deze informatie u geholpen?