Het mooie van deze titel is, dat hij ook echt klopt. Wie houdt er nu niet van groen in zijn of haar woonomgeving. Iedereen toch? Natuurlijk doet de gemeente al heel veel op het gebied van groen. De hoge bomen, die beschutting bieden in de straten en parken. De struiken, die het trottoir scheiden van de straat. De grasvelden die speelruimte bieden aan de jeugd, en niet te vergeten de fleurige bloemenperken. Maar ook inwoners kunnen helpen, door tuinen groen te houden en bomen en struiken te planten, in plaats van tegels neer te leggen.

Dit jaar werkt de gemeente Beverwijk voor de tweede keer mee aan MeerBomenNu. Dat is een actie om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme plekken naar kansrijke plekken om volwassen te worden. Vrijwilligers gaan ze oogsten en later weer uitdelen aan mensen, die graag bomen of struiken in hun tuin willen. Op 27 januari en 10 februari kunt u nog meehelpen. Opgeven kan bij MeerBomenNu.

Als wethouder openbare ruimte en groen ondersteun ik deze actie van harte en help mee met de werkzaamheden. Ook wethouder Ani Zalinyan van Heemskerk doet dit. Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat iedereen op kleine schaal een bijdrage kan leveren aan een groenere leefomgeving. In allebei de gemeenten organiseren we in februari ook een uitdeeldag voor jonge bomen en struiken.

Vorig jaar was de actie een groot succes. We hebben ongeveer 2000 bomen en struiken uitgedeeld aan enthousiaste inwoners. Vlierbessen, lijsterbessen, esdoorns, beuken, essen, hulst en nog veel meer. Her en der in Beverwijk kom ik ze al tegen: sterke, maar nog kleine boompjes en struiken. Die zullen onze stad en ons dorp in de toekomst veel groener maken en beschutting en voeding bieden aan vogels en insecten.

Doe dit jaar ook mee en geef jong groen een nieuw thuis.   

Jaqueline Dorenbos, wethouder Openbare ruimte en Groen

Deze column is oorspronkelijk verschenen in Nieuwsblad Beverwijk op 18 januari 2024. 

Jaqueline Dorenbos bollen planten