Pollution Art Fietstour twee nieuwe kunstwerken rijker

Vrijdag 26 mei 2023 worden twee nieuwe kunstwerken van afval onthuld: ‘Sleutel Bloem’ en ‘Annes Waterwereld’. De kunstwerken maken onderdeel uit van de Pollution Art Fietstour die langs tien kunstwerken van afval in de IJmond voert. De fietstour is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.

Geïnteresseerden kunnen vrijdag 26 mei 2023 om 10:30 uur de onthulling van het kunstwerk ‘Sleutel Bloem’ door wethouder Teun-Jan Tabak bijwonen bij de rotonde aan de Relweg (tegenover Heliomare) in Wijk aan Zee. Kunstwerk ‘Annes Waterwereld’ wordt om 13:40 uur onthuld door wethouder Aad Schoorl bij de ingang van het duingebied aan de Kruisbergweg in Heemskerk (tegenover de Patatoloog). 

Een bloem van gevonden doppen en sleutels

Het kunstwerk ‘Sleutel Bloem’ is een 4 meter hoge bloem en is gemaakt van touw van visnetten, plastic doppen en oude sleutels. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Francesca Heijnis, samen met alle leerlingen van Kindcentrum De Sleutelbloem. Met het werk laten ze zien dat plastic en ander afval niet thuishoort in de natuur.

Een plekje voor Anne

De naam van het kunstwerk ‘Annes Waterwereld’ is bedacht door de groepen 6 en 7 van de Anne Frank School. Samen met kunstenares Francesca Heijnis maakten zij een onderwaterwereld van afval met diversiteit als uitgangspunt. “Een van de kinderen kwam op het idee om Anne Frank ook een plekje te geven in het kunstwerk. In ‘Annes Waterwereld’ vind je haar nu op een prominente plaats terug in het koraal”, vertelt Francesca Heijnis.

IJmondiale fietstour langs 10 kunstwerken

De kunstwerken maken deel uit van de IJmondiale Pollution Art Fietstour. De fietstour voert langs de acht bestaande en de twee nieuwe kunstwerken gemaakt van afval in de gemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk. 

Expositie en permanente plek op schoolplein 

In oktober krijgt het kunstwerk ‘Sleutel Bloem’ een permanente plek op het schoolplein van Kindcentrum De Sleutelbloem. Kunstwerk ‘Annes Waterwereld’ krijgt na de zomer een vaste plaats op het schoolplein van de Anne Frank School. Zo vormen ze een blijvende herinnering dat plastic (gescheiden) in de afvalbak moet belanden. 

Strandjutten in Wijk aan Zee en Heemskerk

Wie zelf wil bijdragen aan het opruimen van zwerfafval, kan voorafgaand aan de onthulling van de kunstwerken in Wijk aan Zee en Heemskerk komen strandjutten. Geïnteresseerden zijn vrijdag 26 mei 2023 om 9.00 uur welkom bij Strandpaviljoen De Kust (Wijk aan Zee) en om 12.00 uur bij Paviljoen de Vrijheit (Heemskerk).

In juni wordt de fietstour uitgebreid naar 11 kunstwerken 

Op zaterdag 24 juni wordt er een elfde kunstwerk aan de Pollution Art Fietstour worden toegevoegd. Het nieuwe kunstwerk van gemeente Velsen wordt onthuld tijdens het jaarlijkse Havenfestival in IJmuiden.