Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Dit moet u officieel bekendmaken. Op deze pagina vindt u alle informatie over de geboorteaangifte. Om de geboorte van uw kindje officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen geboorteaangifte. Dit kan online. U hoeft niet naar het Stadhuis te komen. U logt in met uw DigiD.

Geboorte aangifte doen

Wilt u toch liever het persoonlijk aangifte doen? Maak dan een afspraak.

Uw kind een dubbele achternaam geven

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk uw kind de gecombineerde achternaam van beide ouders te geven. De gekozen achternaam geldt voor alle volgende kinderen. U kunt voor de geboorte of bij de geboorteaangifte de keuze vastleggen. Hiervoor moet u wel een afspraak maken. Voor kinderen die vanaf 1 januari 2016 geboren zijn is er een overgangsregeling.

Meer informatie

Wie mag de geboorteaangifte doen?

  • De moeder en/of juridische vader
  • Kan de moeder of vader de geboorte niet zelf aangeven? Ook iemand anders die bij de geboorte aanwezig was, mag de geboorteaangifte doen. Dit kan een familielid zijn, de verloskundige, arts of kraamverzorgende.

Wat moet ik meenemen?

  • verklaring van het ziekenhuis of de verloskundige;
  • geldig legitimatiebewijs van de moeder of vader.

Uitzonderingen

Als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan dient de vader en de moeder met een geldig legitimatiebewijs bij de geboorteaangifte van het eerste kind aanwezig te zijn. Bij het tweede kind is een schriftelijke ondertekende toestemming en legitimatiebewijs van de moeder voldoende. U heeft een erkenningsakte nodig. Ga naar de pagina 'Erkenning ouderlijk gezag'.

In het weekend of later aangifte doen?

  • Doe aangifte bij de gemeente waar uw kind is geboren. Doe dit binnen 3 dagen.
  • Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u een extra werkdag de tijd.
  • Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

 

Heeft deze informatie u geholpen?