Bent u gehandicapt en rijdt u auto? Of heeft u hulp van iemand anders met een auto? Als u langer dan een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen zonder hulp, kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Dan kunt u vaak dichterbij parkeren op een speciale parkeerplaats. Ook kunt u met een geldige gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren in Beverwijk.

De gemeente levert de gehandicaptenparkeerkaart na een positief advies van een onafhankelijk medisch adviseur. De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig en geldt voor heel Europa.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten (GPK)

Bestuurderskaart

  • Als u niet verder dan 100 meter kunt lopen
  • een rijbewijs heeft
  • zelf een auto bestuurt.

Met deze kaart kunt u een auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden (dus niet op kenteken) en alleen u mag de kaart gebruiken als u de auto zelf bestuurt.

Passagierskaart

  • Als u kunt aantonen dat u langer dan 6 maanden niet zelfstandig 100 meter kunt lopen. Ook niet met loophulpmiddelen.
  • En voor het vervoer van deur tot deur altijd afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder.

Met deze kaart kunt u op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. De kaart is persoonsgebonden en kunt u gebruiken als u met iemand meerijdt.

Parkeerkaart voor bestuurder en passagier 

Deze kaart kunt aanvragen als u aan genoemde voorwaarden voldoet of als u helemaal rolstoelafhankelijk bent.

Instellingenkaart

Deze kaart is te gebruiken door instellingen voor collectief vervoer. Directeuren van een instelling kunnen deze aanvragen.

Waar kunt u gratis parkeren met de GPK?

Met een geldige gehandicaptenparkeerkaart kunt u in Beverwijk gratis parkeren op alle parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt en ook gratis op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Er geldt geen tijdsbeperking. Ook mag u met deze kaart gratis parkeren voor de duur van drie uur en met gebruik van een schijf bij een parkeerverbod, in vergunninghoudersgebied (Wijk aan Zee) en daar waar een blauwe zone wordt aangegeven (Marloterrein, Wijkerbaan, Plantage).

Wat kost een gehandicaptenparkeerkaart?

De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart kost € 66,65. U betaalt dit meteen bij de aanvraag. Voor een duplicaatkaart betaalt u € 23,60.

Verlengen gehandicaptenparkeerkaart

U kunt uw gehandicaptenparkeerkaart verlengen door een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen.

Heeft deze informatie u geholpen?