Hoe zie jij de toekomst van Beverwijk in 2040? Meer groen, een woning voor iedereen, duurzame energie, veilige fietsroutes: wat vind jij belangrijk? Jouw input helpt ons Beverwijk ook in de toekomst een fijne stad te houden om in te wonen, winkelen, werken, spelen en recreëren. Van maandag 13 tot en met vrijdag 24 februari gaan we online en offline met inwoners en ondernemers in gesprek over hun visie op het Beverwijk van Morgen. Deel jouw ideeën en praat mee.

Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Beverwijk en Wijk aan Zee? Tijdens de ‘Week van Beverwijk van Morgen’ zijn er meerdere momenten om mee te doen en je ideeën te delen. Dit kan live tijdens een bijeenkomst in het Kennemer Theater, maar ook online. Waar en wanneer kan jij jouw mening geven?

Participatieplatform DenkMee

Online enquête

Vul de online enquête in. Dit kan tot en met vrijdag 24 februari 2023. Vul de vragenlijst in via deze link:

https://surveys.enalyzer.com?pid=q2nec3fu(externe link)

Online bijeenkomst

Deel je ideeën tijdens de online bijeenkomst op maandag 13 februari van 19.30 tot 21.00 uur.

Op maandag 13 februari leggen we tijdens een online bijeenkomst (webinar) uit welke informatie we tot nu toe opgehaald hebben om te komen tot een omgevingsvisie. Wie hebben er tot nu toe meegedacht en welke koers hebben zij aangegeven? Maar belangrijker: tijdens de bijeenkomst kun je jouw aanvullende reacties en wensen doorgeven, direct via de chatfunctie.

Wil je op een later moment jouw ideeën doorgeven? Dat kan via het participatieplatform denkmee.beverwijk.nl, of mondeling bij de bijeenkomst in het Kennemer Theater op donderdag 16 februari.

Je hoeft je niet op te geven voor deelname.  Je kunt gewoon aansluiten via de deze link(externe link) naar MS Teams. Dit kan vanaf 18.15 uur. We starten de bijeenkomst om 19.30 uur.

Fysieke bijeenkomst

Op donderdag 16 februari gaan we graag rechtstreeks het gesprek aan over de toekomst van Beverwijk en Wijk aan Zee tijdens een bijeenkomst in het Kennemer Theater, Kerkplein 1 in Beverwijk.

Allereerst lichten we toe:

  • Wat is de Omgevingsvisie?
  • Welke informatie hebben we tot nu toe opgehaald en welke koers ligt er nu?
  • Vervolgens gaan we in verschillende groepen uiteen rond thema’s zoals wonen, mobiliteit, parkeren en een groene woonomgeving.

Daarover horen we graag jouw mening.

Vanaf 18.45 uur ben je welkom voor een kop koffie of thee. Om 19.30 uur start de bijeenkomst. Je hoeft je niet aan te melden, maar je kunt aan ons doorgeven dat je naar het theater komt. Dit doe je door een mail te sturen naar j.bakker@beverwijk.nl, met als onderwerp: ik kom naar Beverwijk van Morgen.

Online participatieplatform DenkMee Beverwijk

Op het online participatieplatform denkmee.beverwijk.nl vind je alle informatie over de Omgevingsvisie en de ‘Week van Mijn Beverwijk van Morgen’. Bijvoorbeeld:

  • Wat is er al gebeurd en wat kan ik nog verwachten?
  • Wanneer kan ik meedoen en mijn mening geven?
  • Welke activiteiten zijn er?
  • Wat gebeurt er met mijn reactie? Hoe wordt deze verwerkt?   

Hier staat ook het koersdocument voor de toekomst van Beverwijk: de richting die we al bepaald hebben samen met diverse afgevaardigden uit de stad. Ook de online enquête en informatie over de openbare bijeenkomsten vind je hier terug. 

De input verwerken we in de omgevingsvisie

Alle input die we tijdens de ‘Week van Mijn Beverwijk van Morgen’ verzamelen, verwerken we rond mei 2023 in een concept Omgevingsvisie. Dan laten wij ook zien hoe uw input verwerkt is. De concept versie wordt ook nog een keer voorgelegd aan bewoners en belanghebbenden in Beverwijk en Wijk aan Zee. In de omgevingsvisie is straks te lezen welke ontwikkelingen de gemeente Beverwijk nastreeft en welke samenwerkingsvoorstellen zeer welkom zijn. De omgevingsvisie vormt de basis voor het omgevingsplan. 

Waarom een omgevingsplan?

Als de Omgevingswet in werking treedt (zoals het er nu naar uitziet op 1 januari 2024), vervangt het omgevingsplan alle bestemmingsplannen. Want met de Omgevingswet wil de Rijksoverheid de regels voor ruimtelijke ontwikkelingen vergemakkelijken en samenvoegen.

De wet bundelt en moderniseert de wetten voor de gehele leefomgeving. Denk daarbij aan wetgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Zo kunnen inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen in één oogopslag te zien welke regels in hun omgeving gelden. En wordt duidelijk wat er wel en niet mogelijk is in een bepaald gebied. Bijvoorbeeld het starten van een bedrijf, het aanpassen van je huis of het kappen van een boom.