Hoe zou jij onze wijk willen verduurzamen? Die vraag stelde het Buurtteam Duurzame Lanen via een enquête aan alle inwoners van de Lanen in Broekpolder. Er kwamen veel reacties en goede ideeën binnen. De wens die boven alles uitstak: aan de slag met warmtepompen.

Michael Braam van buurtteam Broekpolder met kinderen voor zijn woning

Michael Braam-Scholten is een van de initiatiefnemers van het buurtteam. Hij meldde zich aan nadat hij een flyer van Stichting Buurkracht had gekregen met de vraag wie zich in wilde zetten voor een duurzamere wijk. Deze stichting ondersteunt allerlei soorten buurtinitiatieven, met budget van de gemeente. De buren die op de oproep reageerden, zijn de voortrekkers in de verdere verduurzaming van de Broekpolder.
“Omdat we wilden aansluiten op wat er leeft in de wijk, hebben we een enquête gehouden”, vertelt Michael. “Daarin hebben we duurzaamheid heel breed genomen, van een voedselbos tot afval verminderen. De meeste interesse was er voor warmtepompen.”

Up-to-date informatie

Het buurtteam besloot om een informatieavond te organiseren. Op 18 april is het zover. Nu al hebben zich ruim tachtig mensen ingeschreven. “Deze woningen zijn in 2002 gebouwd, dus de cv-ketels zijn aan vervanging toe”, verklaart Michael de grote interesse. “De isolatie is bovendien vrij goed, dus een warmtepomp is hier een goede optie.”
Hij begrijpt ook dat veel mensen behoefte hebben aan uitleg, want hij zag veel verouderde informatie op internet. “Dan worden er héél hoge investeringen genoemd, of grote bezwaren die er inmiddels niet meer zijn. Op de buurtavond komen sprekers die echt up-to-date informatie kunnen geven.”

Collectieve actie warmtepompen

Het blijft niet bij een informatieavond alleen: er is ook een installateur gevonden voor een collectieve actie in de wijk. Om een goede keuze te maken, stelde het team een lijst met eisen op: het bedrijf moest bijvoorbeeld goede referenties hebben, aanbiedingen kunnen doen voor verschillende woningtypen én niet al te lange levertijden hebben. Dat is gelukt. De installateur geeft tijdens de informatieavond een toelichting.

Michael Braam van het buurtteam Broekpolder bij zijn warmtepomp

Voor de wijk

Opvallend is dat zowel Michael als een andere deelnemer van het buurtteam zelf al een warmtepomp hebben. “Ja, dit doe ik echt voor de wijk”, zegt hij lachend. “Zelf heb ik andere wensen, ik zou graag de afvalstroom zoveel mogelijk terugbrengen. Dat komt dan misschien bij een volgende actie, want het is de bedoeling dat het buurtteam blijft bestaan en dat er steeds nieuwe initiatieven ontstaan. Dat hoeft geen collectieve inkoopactie te zijn. Ook een dagje afval prikken in de buurt zou kunnen.”
Er is nu al een tweede team bezig dat de mogelijkheden voor een zonnepanelenactie onderzoekt; een andere wens uit de enquête. 

Duurzaam wonen

Michael leeft met zijn gezin zo duurzaam mogelijk. Toen zij enkele jaren geleden in de Broekpolder kwamen wonen, wilden ze proberen om de woning gasloos te maken. Dat is inmiddels bijna gelukt. Behalve de warmtepomp installeerden ze ook twaalf zonnepanelen op het dak en een inductieplaat in de keuken. Ook buiten gingen ze aan de slag: ze plaatsten compostbakken in de achtertuin en wipten tegels uit de oprit; langs het huis groeien nu planten. “Het is een bewustwordingsproces, je realiseert je steeds meer dat we met z’n allen heel onhandige dingen doen. De wereld wordt er niet mooier op als we zo doorgaan.”
Als vader van twee jonge dochters wil hij graag doen wat hij kan om dat op te lossen.

Inzet voor het buurtteam

De hoeveelheid tijd die Michael kwijt is aan zijn inzet voor de wijk, valt hem erg mee. Stichting Buurkracht biedt ondersteuning en neemt allerlei facilitaire zaken uit handen. “Het lijkt van tevoren meer werk dan het eigenlijk is, het is goed te doen naast een baan en gezin.” Dat niet alleen, hij vindt het ook leuk om op deze manier bij zijn wijk betrokken te zijn. “Op de brieven die we rondstuurden staat onze foto. ‘Hé, jij bent van de buurtactie!’, zeggen mensen dan wel eens op straat en bij school, met de duimen omhoog. Het is leuk om die waardering te krijgen.”

Woon je in de Lanen en wil je naar de informatieavond over warmtepompen komen? Of wil je je aansluiten bij het Buurtteam Duurzame Lanen? Mail dan naar deduurzamelanen@gmail.com.

Tips van Michael

  • Meld je gewoon aan voor een buurtactie! Het kan in je hoofd groter lijken dan het is. 
  • Maak goede afspraken over de verdeling van taken en kies een actie die bij jouw tijdsinzet past.
  • We hebben gekozen voor brievenbuspost. Het is misschien wat zonde voor het papier, maar je bereikt mensen veel directer dan online.
  • Stichting Buurkracht geeft goede ondersteuning, dus laat aan de gemeente weten dat jij ook met hulp van Buurkracht aan de slag wilt. 
  • Tijdens de informatieavond hebben we bewust extra tijd gepland om met elkaar te praten; zo hoor je wat er leeft, en misschien ontstaan er weer nieuwe acties.