Wist je dat in Beverwijk volop duurzame doeners zijn? Inwoners en ondernemers die op allerlei manieren hun energieverbruik omlaag brengen, zuinig omgaan met grondstoffen of zorgen voor meer groen. Laat je inspireren door hun verhalen!

Het verhaal van: Marijke Hopman, voorzitter van energiecoöperatie EcoBeverwijk.
Op dit moment bestaat het leeuwendeel van het werk van EcoBeverwijk uit helpen met energie besparen. Daar is vanwege de hoge energieprijzen veel vraag naar. “Mensen hebben grote zorgen over de energielasten ”, schetst Marijke de situatie. De energiecoaches helpen om de pijn een beetje te verzachten."

Advies aan huis
Tijdens een bezoek kijken bewoner en coach allereerst naar de situatie in huis. Sommige kleine aanpassingen kunnen al meteen energie besparen. De vrieskast staat bijvoorbeeld soms op een veel lagere temperatuur dan nodig, waardoor die te hard moet werken. Of er staat een bank voor de radiator, zodat de warmte niet in de ruimte kan komen.
Daarnaast bekijken de coaches per huis welke slimme producten kunnen helpen om het energieverbruik omlaag te brengen. Zoals een radiatorventilator die zorgt dat warmte beter circuleert, of een schakelaar die sluimergebruik van apparaten tegengaat. De gemeente zorgt ervoor dat EcoBeverwijk deze producten gratis kan weggeven.
Voor grotere verduurzamingsplannen kunnen woningeigenaren ook bij EcoBeverwijk terecht. De coaches geven inzicht in de mogelijkheden en geven een aanzet tot een stappenplan.

Energiekloof
Marijke vindt het schrijnend dat de energieproblemen bepaalde bewoners harder treffen dan andere.  “Er is echt een grote kloof.” Dat heeft volgens haar met twee dingen te maken: geld en kennis. “Sommige mensen hebben in eerdere jaren al zonnepanelen aangeschaft, die profiteren daar nu van. Terwijl anderen daar geen geld voor hadden. Huurders zijn afhankelijk van wat de woningbouwvereniging al heeft gedaan: sommige huizen zijn heel slecht geïsoleerd. 
Maar er is ook gebrek aan kennis. Niet iedereen komt in aanraking met besparingstips op social media en in kranten en niet voor iedereen is die informatie zo toegankelijk. Juist dan is advies aan huis belangrijk.”

Grip op klimaatkosten
Energie besparen stopt niet bij je huis, vindt Marijke. Zelf heeft ze bijvoorbeeld nooit een auto gehad. “Je kunt alles prima met de fiets en het openbaar vervoer doen, ook als je een gezin hebt. Je moet het ook een beetje willen en op zoek gaan naar oplossingen. Vanuit Beverwijk kun je overal heen omdat het zo goed bereikbaar is: in twintig minuten ben je aan zee of met de trein in Alkmaar of Haarlem.”

Daarnaast probeert ze haar voetafdruk te verkleinen door te kijken naar de verborgen milieukosten in producten: het energieverbruik dat je niet direct ziet, maar dat wel ten koste gaat van het milieu. “Soms is het lastig om daar grip op te krijgen. Maar je kunt daarin best op je intuïtie vertrouwen. Je voelt wel aan dat de klimaatkosten heel hoog zijn als een product van de andere kant van de wereld komt. Zoiets kun je dan beter niet kopen.”

Zonne-energie voor iedereen
Naast energie besparen, wil EcoBeverwijk ook schone energie gaan opwekken. De coöperatie wil collectieve zonnepanelen plaatsen voor mensen die zelf geen (geschikt) dak hebben. “De zon is van ons allemaal, iedereen moet daarvan kunnen profiteren,” zegt Marijke. “De opbrengsten blijven zo bij de inwoners van Beverwijk en verdwijnen niet in de zakken van grote ondernemingen. We zijn op zoek naar daken, dus heb je een groot dak en wil je meedoen? Laat het ons dan weten!”

Grenzen aan groei
Klimaatverandering houdt Marijke al heel lang bezig: al sinds het eerste rapport van de Club van Rome in 1972. Daarin waarschuwde een internationale groep wetenschappers en ondernemers voor de grenzen aan de groei. “Dat weet ik nog heel goed, ik was een jaar of twintig en dacht dat in mijn toekomst alles mogelijk was. Door dat rapport ging ik er anders over denken. Níet alles is mogelijk, groei heeft een prijs.”

Marijke was mede-oprichtster van de Milieuwerkgroep Beverwijk in 1990 en van Beverwijk Duurzaam in 2015, waar EcoBeverwijk uit voort is gekomen. Ook was ze betrokken bij de oprichting van het Repaircafé. En ze gaat onvermoeibaar verder, want ze wil zich ook graag inzetten voor stadsnatuur en klimaatadaptatie. “Er is nog genoeg te doen!”

Marijke Hopman, voorzitter EcoBeverwijk

Solidariteit
Marijke hoopt dat iedereen naar eigen kunnen een bijdrage levert. “Als ik het heb over minder grondstoffen verbruiken, is dat vooral gericht aan mensen die genoeg hebben en kúnnen minderen. Het is een vorm van solidariteit. Zuiniger omgaan met energie doe je niet alleen voor jezelf; je doet het ook voor de generaties na ons én voor mensen in armere landen die het nu al zwaar hebben.”
Ook solidariteit kun je invullen zoals je zelf wilt. Marijke suggereert: “We krijgen nu allemaal dezelfde compensatie voor de energieprijzen, maar sommige mensen hebben die niet nodig, omdat ze een lage energierekening hebben. Als je dat compensatiegeld eigenlijk best kunt missen, kun je ook zeggen: ik stort het bedrag naar bijvoorbeeld de Voedselbank. Zo komt het terecht bij mensen die het goed kunnen gebruiken.”

Wil je je inzetten voor EcoBeverwijk? 
Door lid te worden kun je EcoBeverwijk sterker maken. Meer vrijwilligers zijn ook van harte welkom, er is veel werk te verzetten! Kijk voor meer informatie op:

ecobeverwijk.nl/energiecoach