Gesprekken met inwoners over leefbaarheid in de wijk, samen kilo's vuil oprapen, de brandweer die advies geeft over brandveiligheid thuis, uitleg over ondermijning en wat je kunt doen als je het tegenkomt, HVC die grofvuil komt ophalen, losse stoeptegels rechtleggen, rondom de vijver opruimen en de dag samen met bewoners afsluiten en het delen van de resultaten. Deze activiteiten werden op woensdag 13 december georganiseerd ter aftrap van de Wijkaanpak in Oosterwijk. 

Schoon, Heel en Veilig 

Het idee achter al deze activiteiten is dat er meteen zichtbare veranderingen optreden in de buurt. Stichting Welzijn Beverwijk, de brandweer, politie, WoonOpMaat, HVC, Sociaal team Beverwijk, IJmond Werkt en de gemeente staken de handen uit de mouwen voor een schone, veilige en hele wijk. Er was ook meteen ruimte om in gesprek te gaan met bewoners van de wijk.

Samen met bewoners 

Het gesprek met bewoners is van groot belang voor de wijkaanpak. Een actieve samenwerking tussen professionals en bewoners is belangrijk voor het succes van de wijkaanpak. Alles wat we in de wijk doen, gebeurt in samenspraak met de bewoners. Dit zorgt ervoor dat de aanpak werkt en aansluit bij de behoeften van de bewoners.

De wijkaanpak 

 ‘Het doel van de wijkaanpak is een fijnere wijk om te wonen, te bezoeken en te ondernemen. Dit houdt in dat de wijk schoon, veilig en heel is, dat bewoners elkaar kennen, naar elkaar omzien en verantwoordelijkheid nemen voor de plek waar ze wonen’ vertelt burgemeester Smit. Hij vervolgt: ’Er moet ook aandacht zijn voor de problemen achter de voordeur, de woningen van de bewoners moeten goed zijn en mensen voelen zich verbonden en betrokken bij de wijk. Dit vraagt om een lange adem. In Oosterwijk is de eerste stap gezet, maar dit is slechts het begin voor een betere en leefbaardere wijk waar iedereen zich thuis voelt’.