Criminelen ronselen steeds vaker jongeren om illegaal verkregen geld wit te wassen of illegale geldtransacties uit te voeren. De jongeren dienen hierbij als geldezel. Een geldezel sluist via zijn eigen bankrekening geld door van criminelen en krijgt daar een vergoeding voor. De geldezel staat zijn bankpas af, waarna het geld overgemaakt wordt en de echte crimineel gestolen bedragen contant kan opnemen.

Snel geld verdienen zonder problemen? Het is vaak te goed om waar te zijn!
De vaak jonge geldezels worden gevangen in een web van strafbare feiten zoals witwaspraktijken, oplichting en/of fraude. Hier zijn zij zich niet altijd bewust van. De pakkans voor de geldezels is groot, terwijl de echte criminelen buiten schot blijven. Ook worden de geldezels verantwoordelijk gesteld voor de schade. Geldezels zijn strafbaar en bij een veroordeling kan het verstrekkende gevolgen hebben. Met een strafblad krijg je meestal geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), wat het vinden van een baan weer bemoeilijkt. Omdat veroordeelde geldezels op een zwarte lijst komen te staan, kunnen ze geen bankrekening meer openen of een hypotheek afsluiten.

In gesprek met je kind
Het is dus belangrijk om als ouder of wettelijke voogd het gesprek met je kind aan te gaan over dit fenomeen. Kinderen dienen te beseffen dat makkelijk geld verdienen niet bestaat. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Geef je kind voorlichting over de gevolgen en houd de bankrekeninggegevens van je kind in de gaten. Stel voor je kind een pinlimiet in, zodat de verleiding er niet is. Is je kind betrokken als geldezel? Stort het geld zo snel mogelijk terug, als dat nog mogelijk is. Informeer de bank en maak melding bij de politie via 0900-8844.

Meer informatie
Op de website Veiligbankieren(externe link) lees je meer over deze vorm van fraude. De website Slachtofferhulp(externe link) laat zien wat je kunt doen als criminelen je kind misbruiken als geldezel.

De website www.vraaghetdepolitie.nl(externe link) is speciaal voor jongeren. Zoek op ‘geldezels’ en vind meer informatie.