Van 31 oktober tot 6 november is de Nationale Klimaatweek 2022 en Beverwijk doet mee. Inwoners en ondernemers in heel Nederland komen in actie voor het klimaat. Er is aandacht voor energie besparen, isoleren, verduurzamen, vergroenen en minder afval. Thema’s die grote groepen mensen op dit moment bezig houden. In Beverwijk gebeurt al opvallend veel.

Kersverse klimaatburgemeesters

Angelique de Vries, directeur van Basisschool de Sleutelbloem en Marijn Kos, student Duurzaamheid aan het ROC Nova College geven als kersverse klimaatburgemeesters van Beverwijk het goede voorbeeld. Zij zetten zich het komende jaar in voor een beter klimaat en  helpen anderen dat ook te doen. Ze maken andere inwoners enthousiast en helpen hen in actie komen. Mensen om trots op te zijn en die wij als gemeente graag helpen. Je komt Angelique en Marijn in de Klimaatweek vast tegen.

Klimaatweek

Ontbijtgesprekken over Tata Steel

Wat gebeurt er om de uitstoot van schadelijke stoffen en overlast door Tata Steel te verminderen? En waar staan we op weg naar duurzame, gezonde en veilige staalproductie in de toekomst?

Tijdens de Klimaatweek gaan de Omgevingsdienst NZKG en de Gemeente Beverwijk graag met je in gesprek. Wethouder Brigitte van den Berg (Economie, Milieu en Gezondheid) ontvangt je met koffie en een broodje. De omgevingsmanager van de Omgevingsdienst praat je bij over wat er is gebeurd en wat ons te wachten staat. Je kunt aangeven of je wilt meepraten en hoe je in het vervolg op de hoogte wilt blijven. 

Wanneer en waar? 
Ma 31 oktober, wo 2, do 3 en vr 4 november van 8:00 tot 9:00 uur 
Bij Eetcafé Be My Guest, Voorstraat 4 in Wijk aan Zee 

Elke dag klimaatgesprekken

Wethouder van den Berg praat met jullie over energie besparen, isoleren, verduurzamen en meer groen. Vragen, tips of zorgen? Loop binnen en schuif aan. Stel je vragen, leg ideeen voor en uit je zorgen.

Wanneer en waar? 
31 oktober - Buurthuis wijk aan duin: 17:00 - 18:00 uur
1 november - Basisschool De Sleutelbloem 08:00 - 09:00 uur
1 november - Nova College: 17:00 - 18:00 uur
2 november - Pop up loket - Breestraat 41: 17:00 - 18:00 uur
3 november - Paviljoen Westerhout: 17:00 - 18:00 uur
4 november - Podiumcafé Toos: 17:00 - 18:00 uur

Maandag 31 oktober

Mobiel energieloket(externe link): Julianaplein in Wijk aan Zee: van 10 tot 16 u
je krijgt gratis advies over besparen en isoleren. 

Tegeltaxi(externe link): ruil vandaag je tegels in voor groen en laat ze ophalen. Meld je aan via duurzaamvoordeel@beverwijk.nl Vermeld je adres en de hoeveelheid tegels. De op te halen tegels moeten goed bereikbaar zijn en er geldt een maximum van 100 tegels per adres. 

Dinsdag 1 november

Energiebespaaravond(externe link): Basisschool De Sleutelbloem(externe link): 19-20 uur
Hoe kun je energie besparen en je energierekening verlagen? Hoe krijg je je kinderen zo ver dat ze meedoen? Er is een energiecoach die praktische tips en tricks deelt over hoe je kunt besparen en hoe je daar direct voordeel van hebt. Een waardevol uurtje. 

Startbijeenkomst luchtkwaliteit(externe link)Kennemer Theater(externe link): 18:45-21 uur
Ben je benieuwd naar de luchtkwaliteit bij jou in de buurt? Heb je een meetvraag waarvoor je de luchtkwaliteit in kaart wilt brengen? Of heb je ideeën over een passende meetstrategie voor jouw leefomgeving? Kom dan naar de startbijeenkomst van een nieuwe meetperiode Hollandse Luchten IJmond 

Woensdag 2 november

Zelf fijnstofmeter maken(externe link) pop up loket, Breestraat 41: 12-17 uur
Benieuwd naar de luchtkwaliteit bij jou in de buurt? Het team van Hollandse Luchten is vandaag in de pop up store. Je kunt binnen komen voor informatie of je kunt een prototype fijnstofmeter maken samen met je kinderen!

Lezing over klimaatverandering(externe link) bibliotheek: start 19.30 uur
In een wereld waar zoveel problemen zijn, verdwijnt de aandacht voor de klimaatverandering snel op de achtergrond. En even snel komt het thema weer volop in de belangstelling, zeker als het om energie gaat.
Hoe ga je er mee om ? Hoe denk je over de toekomst van je kinderen? Wat kun jezelf wel of niet doen?  Waarschijnlijk heb je meer vragen dan pasklare antwoorden. Verwacht niet een uitgebreide lezing, maar wel een inspirerend gesprek over de vragen over klimaatverandering waar jij mee rond loopt.

Ontdek het tijdens deze lezing van Frits Brouwer, oud medewerker van het KNMI en Marijke Hopman, voorzitter van EcoBeverwijk. Toegang is gratis. Je kunt je vragen vooraf al mailen naar: marijke@ecobeverwijk.nl

Tip! Webinar voor ondernemers
Interessant voor ondernemers is het webinar over energiebesparing van GreenBiz IJmond. Boordevol tips voor MKB en horeca in de IJmond. Meer informatie en inschrijven(externe link)

Donderdag 3 november

Mobiele energieloket(externe link) in de Breestraat: 10-16 uur
Wil je advies over besparen en/ of isoleren? Kom dan langs bij het Mobiele Energieloket. Een rijdend loket vol energiebesparende producten. Van radiatorfolie en ledlampen tot isolatieproducten en warmtepompen. De adviseur van Duurzaam Bouwloket en de energiecoaches van EcoBeverwijk vertellen hoe ze werken en welke maatregelen handig zijn voor jouw woning. Heb je vragen of wil je advies dan ben je van harte welkom. 

Duurzaam pop-up-loket voor ondernemers(externe link) Breestraat 41: 14-17 uur  
Hoe krijg je meer werknemers op de fiets naar kantoor? En hoe bespaar je in je bedrijf het snelst energie en dus geld? Met deze en andere vragen kun je terecht bij het pop up ondernemersloket van IJmond Bereikbaar en GreenBiz IJmond. Experts gaan graag met je in gesprek. 

Isolatiecafé in het Vondelkwartier(externe link) Paviljoen Westerhout: 17-19 uur
Wil je verduurzamen en vraag je je af hoe? WIl je aan de slag met het isoleren van je woning maar weet je niet waar je moet beginnen? Loop binnen bij het isolatiecafé. Je kunt terecht voor informatie of om met buren ervaringen uit te wisselen. Er zijn experts aanwezig om vragen te beantwoorden.

Vrijdag 4 november

Werken in duurzaamheid, dat is de toekomst:

Studenten Duurzaamheid geven advies(externe link) Breestraat 41: 13-16 uur
Studenten Duurzaamheid van het Nova College zijn deze middag in de Breestraat en geven gratis tips en advies over verduurzamen van woningen en bedrijven. Ontdek de unieke blik van jongeren op de vragen van nu. Ze worden ondersteunt door docenten. Meer info(externe link) over de opleiding.

Zaterdag 5 november

Extra Repaircafé(externe link) Paviloen Westerhout: 12:30-14:00 uur 
Pimp je kapotte spijkerjack, herstel je oude (bureau)stoel of repareer de printer. Het repaircafé in Beverwijk zorgt dat je langer van je spullen geniet door ze op te knappen. Je gooit minder weg! Er zijn deskundige vrijwilligers die helpen en er is gereedschap en materiaal om samen reparaties uit te voeren. De vergoeding bepaal je zelf. Deze week dus een extra mogelijkheid in het kader van de Klimaatweek. Kom langs en ervaar hoe waardevol en gezellig het is! 

Repaircafé Beverwijk is normaal gesproken elke derde zaterdag van de maand. Meer info(externe link)

Energiecafé in de bieb(externe link) Bibliotheekcafé: 13:30 - 15:30 uur
Inloopspreekuur van EcoBeverwijk, energiecoöperatie in Beverwijk. Schuif aan en stel vragen over het verduurzamen van je huis, energie besparen en isoleren aan lokale experts. 
 

Wat gebeurt er al in Beverwijk?

Wij zijn trots op zoveel creativiteit, enthousiasme en daadkracht. Van 31 oktober tot 6 november delen wij zoveel mogelijk kennis, tips, ideeën en voorbeelden. Wat kan er allemaal al, hoe kun je meedoen, hoe kun je beginnen en bij wie kun je meekijken? Houd het in de gaten en doe mee! 

Volg onze socials en kijk op de website duurzaam voordeel. Vragen? Mail ons via: duurzaamvoordeel@beverwijk.nl