Vrijdag 8 juli worden twee nieuwe kunstwerken van afval onthuld: PVZee en Plastic Paradise. De kunstwerken maken onderdeel uit van de Pollution Art Fietstour die langs acht kunstwerken van afval in de IJmond voert. De fietstour is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.

Geïnteresseerden kunnen vrijdag 8 juli om 11.00 uur de onthulling van PVZee door wethouder Teun-Jan Tabak bijwonen bij de rotonde aan de Relweg in Wijk aan Zee. Plastic Paradise wordt om 12.00 uur onthuld door wethouder Aad Schoorl bij de ingang van het duingebied aan de Kruisbergweg in Heemskerk (tegenover de Patatoloog). 

Reuze aquarium van afgedankte coronaspatschermen

Het kunstwerk PVZee is een reuzeaquarium van afgedankte coronaspatschermen. In het aquarium prijken vissen, zeedieren en koraal gemaakt van petflessen. ´Zo laten we zien dat het plastic uit de zee gehaald moet worden, zodat er weer ruimte ontstaat voor planten, vissen en andere zeedieren,´ vertelt kunstenares Hanna Looye. Zij maakte het kunstwerk samen met groep 7 van Kindcentrum De Sparkel en kinderen die deelnamen aan Cultuur@CruyffCourt in Beverwijk. 

Bedreigde vogelsoorten van plastic 

De naam van het kleurrijke kunstwerk Plastic Paradise is bedacht door groep 8 van Kindcentrum De Marel. Samen met kunstenares Francesca Heijnis maakten zij vogels van plastic afval. ´De leerlingen kregen eerst les over de impact van de plasticsoep en het uitsterven van de marel, de vogel waarnaar hun school vernoemd is. Daarna hebben ze zich verdiept in wereldwijd bedreigde vogelsoorten en hebben ze plastic en restmateriaal verzameld om deze vogels te realiseren,´ vertelt Francesca Heijnis. 

IJmondiale fietstour langs 8 kunstwerken

De kunstwerken maken deel uit van de IJmondiale Pollution Art Fietstour. Die bestaat uit acht kunstwerken gemaakt van afval in de gemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk. 

Expositie en permanente plek op schoolplein 

Na de zomer wordt het reuzeaquarium PVZee tentoongesteld in het stadhuis van Beverwijk. Vanaf november krijgt het een permanente plek op het schoolplein van De Sparkel. Plastic Paradise krijgt na de zomer een vaste plaats op het schoolplein van De Marel. Zo vormen ze een blijvende herinnering dat plastic (gescheiden) in de afvalbak moet belanden. 

Strandjutten in Wijk aan Zee

Wie zelf wil bijdragen aan het opruimen van zwerfafval, kan voorafgaand aan de onthulling van het kunstwerk in Wijk aan Zee komen strandjutten. Geïnteresseerden zijn vrijdag 8 juli om 9.00 uur welkom bij Strandpaviljoen De Kust. 

Route en meer informatie

De fietstour van circa 30 km is beschikbaar via RouteYou(externe link). Zie voor meer informatie Pollution Art Fietsroute en Facebook(externe link).
Â