Voormalig topvoetballer Rafael van der Vaart heropende maandag samen met Wethouder Bal het vernieuwde Cruyff Court in Beverwijk. Ondanks het regenachtige weer, werd het Cruyff Court feestelijk geopend met een voetbalwedstrijd voor kinderen uit de buurt.

Cruyff Court Beverwijk werd al in 2009 aangelegd en was na jarenlang intensief gebruik toe aan een opknapbeurt. Het grote veld - dat midden in een woonwijk ligt - kreeg een nieuwe kunstgrasmat én draagt voortaan de naam: Cruyff Court Rafael van der Vaart. 

Trots op eigen veld

Van der Vaart begon zijn voetbalcarrière bij De Kennemers in Beverwijk. Daarna speelde hij voor AFC Ajax, Real Madrid, Hamburger SV en het Nederlands Elftal. Met meer dan 100 interlands voor Oranje is hij één van de bekendste Nederlandse voetballers van de afgelopen jaren. Daarom verdient hij zijn eigen Cruyff Court in de stad waar zijn voetbalcarrière begon.

Trots vertelt hij: ‘Dit veld is echt bijzonder voor mij. Ik ben opgegroeid hier in Beverwijk/Heemskerk en op dit Cruyff Court voetbalde ik ook met mijn zoon toen hij klein was.’ 

Johan Cruijff leerde voetballen op de straat. Ook Rafael gelooft dat je op dit soort veldjes leert voetballen. Hij vervolgt: ‘Volgens mij missen we echte straatvoetballers en daarom vind ik dit zo mooi. Dat kinderen gewoon naar buiten gaan en hier lekker voetballen. We hopen dat hier een nieuw groot talent naar voren komt. Ik ben blij dat ik zover ben gekomen en trots dat dit veld naar mij vernoemd is.’

Buurtsportcoaches en jongerenwerkers verzorgen activiteiten op nieuw Court 

Dankzij de renovatie kunnen de kinderen hier de komende jaren volop genieten van het vernieuwde Cruyff Court. De lokale partij ‘de Evenementenmakelaar’ organiseert al veel activiteiten op dit Court en blijft dit doen. Deze activiteiten zijn belangrijk omdat ze kinderen en jongeren stimuleren om te sporten en te spelen. Sport draagt niet alleen bij aan de gezondheid, maar ook aan persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en sociale verbinding. 

Robin Welp is buurtsportcoach, opgeleid Cruyff Foundation Coach en oprichter van de Evenementenmakelaar. Hij benadrukt het belang van buitenspelen: ‘Johan Cruijff zei het al, buitenspelen zou een vak op school moeten zijn! Daar ben ik het helemaal mee eens. Ze leren zo ontzettend veel op dit Cruyff Court!’

Over de Cruyff Foundation 

De Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt wereldwijd impactvolle sport en-spelprojecten. Waarbij ze zich focussen op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Dit doen ze door het opzetten van sportprojecten voor kinderen met een handicap en door het inrichten van de sportieve buitenruimte in aandachtsgebieden. Maar ook door het ontwikkelen van maatschappelijke sportprogramma’s.