Sta je op het punt om een broek zonder rits of een kapot koffiezetapparaat weg te gooien? Wacht nog even! Loop eerst eens langs bij het Repair Café. Wie weet kunnen de reparateurs jouw probleem oplossen. Zo gaan jouw dierbare spullen langer mee en hoef je minder vaak iets nieuws te kopen. En dat is ook goed voor het milieu!

Elke derde zaterdag van de maand zit een heel team reparateurs klaar om voor de meest uiteenlopende vragen een oplossing te zoeken. “De allereerste reparatie die ik ooit deed was voor een weduwnaar die altijd een overall droeg om in de tuin te werken, maar elke keer met zijn teen in een losse zoom terechtkwam. Hij was zo blij toen de zoom was gemaakt! Het hoeft dus helemaal niet iets groots te zijn.”

Dit vertelt Anja Wilbrink, coördinator van het Repair Café. In de zeven jaar sinds de oprichting van het café heeft ze tal van dit soort bijzondere momenten meegemaakt. “Sommige spullen zijn dierbaar, dan lopen mensen hier stralend de deur weer uit als de reparatie is gelukt."

Anja is de spin in het web van het Repair Café; ze staat samen met haar dochter Nora klaar voor bezoekers en reparateurs die vragen hebben, weet precies welke materialen aanwezig zijn én werkt zelf achter de naaimachine.

Anja Wilbrink: coordinator Repair Café

Handwerk en techniek

Als je het Repair Café binnenkomt, zie je twee werkplekken: bij de ene staat een naaimachine, bij de andere draait het om elektrische apparatuur. Soms komen die werelden van handwerk en techniek samen: Anja vertelt bijvoorbeeld over een knuffel, een pratende papagaai die niet meer sprak. “Wij maakten de papagaai open, de mannen repareerden het mechaniekje, en wij naaiden de stof weer netjes dicht.”

Wat het meest voorkomt, is reparaties aan Senseo-apparaten. Ook stofzuigers worden vaak langsgebracht. Aan de naaisters vragen bezoekers vooral om een zoom te verleggen of gaatjes in kleding te maken. Maar er zijn ook vragen die niet per se met elektra of handwerk te maken hebben: er komen bijvoorbeeld wel eens ouderen binnen die hulp nodig hebben met hun telefoon. Ook fietsreparaties komen regelmatig voor.

Van winterbroek tot elektrisch skateboard

Sommige bezoekers van het Repair Café komen heel regelmatig langs. Zoals de vriendelijke Agaat, die vlakbij woont. Elke maand heeft ze wel iets om te verstellen, dit keer een winterbroek die iets te kort is. Het is vooral ook heel gezellig, beaamt ze met een kopje thee in de hand. Sefir en zijn moeder komen juist voor het eerst binnenlopen; ze hoorden van het café via de Nederlandse les. Sefir vraagt de reparateurs om hulp voor een handwasmachine en een elektrisch skateboard. De handwasmachine is zo opgelost, voor het skateboard blijkt hij een nieuwe oplader nodig te hebben. “Helemaal top!” vindt hij de hulp. “Oude spullen kun je opnieuw gebruiken, je hoeft niet altijd alles weg te gooien. En de mensen hier zijn heel blij, ze helpen graag.”

Sefir en zijn moeder met te repareren handwasmachine

Reserve-onderdelen

De aanwezige technici merken dat veel apparatuur eigenlijk niet is gemaakt om te repareren. Producenten willen immers graag zoveel mogelijk verkopen. Laatst hadden ze nog een Senseo-apparaat waarvan de schakelaar ingedrukt bleef. Het was eenvoudig te verhelpen, maar ze waren wel eerst met z’n drieën bezig om de bodemplaat open te krijgen. Gelukkig lukte het; anders was zo’n apparaat om een klein mankementje bij het afval terechtgekomen. Sommige verstoringen zijn ter plekke op te lossen, maar de reparateurs kunnen ook reserve-onderdelen bestellen, als dat nodig is. Hoe minder nieuwe spullen aangeschaft hoeven te worden, hoe minder grondstoffen er worden verspild. Niet alles is te verhelpen, maar het is altijd de moeite waard om het te proberen.

Het Repair Café draait op vrijwilligers. Bij de deur staat een spaarpot voor donaties. Je bent elke derde zaterdag van de maand welkom van 12.30 tot 15.30 uur in Paviljoen Westerhout, Westerhoutplein 3.