Het is feest in Beverwijk! Op zaterdag 11 november 2023 is het precies 725 jaar geleden dat graaf Jan I van Holland stadsrechten verleende aan Beverwijk. Deze mijlpaal vieren we op donderdag 28 en vrijdag 29 december. De Wijkertoren wordt dan met een licht- en geluidsshow in de schijnwerpers gezet. Alle inwoners van de gemeente Beverwijk zijn van harte uitgenodigd om dit unieke evenement gratis bij te wonen.

Beverwijk staat aan de vooravond van twee onvergetelijke avonden die in het teken staan van de viering van de stadsrechten. Beverwijk was in 1298 de veertiende Hollandse stad die stadsrechten ontving. Dit stadskeur ging gepaard met 71 bepalingen over onder meer de strafmaat bij overtredingen en misdrijven, maar ook de diverse rechten en plichten van de stadsbewoners. En: het gaf het stadsbestuur het recht om tol te heffen. Dit maakte de weg vrij voor grote economische groei en heeft van Beverwijk de stad gemaakt die het nu is. 

Drie shows per avond: 18.00, 19.00 en 20.00 uur

Om 725 jaar stadsrechten van Beverwijk te vieren wordt er op het icoon van de stad, de Wijkertoren, een gave lichtshow getoond. Deze wordt begeleid met muziek. De toren zal niet alleen stralen maar ook klinken! De shows vinden op donderdag 28 en vrijdag 29 december drie keer per avond plaats. Om 18.00, 19.00 en 20.00 uur. 

Show bijwonen? Haal een gratis showbandje op!

Iedereen is van harte welkom om dit unieke evenement gratis bij te wonen. Het enige wat je nodig hebt om toegang te krijgen is een speciaal showbandje. De bandjes zijn vanaf december verkrijgbaar bij het Kennemer Theater en in de ‘Beverwijk viert’ pop-up store in de Breestraat. Nadere informatie over de pop-up store wordt later bekendgemaakt. 

Een show voor Beverwijkers door Beverwijkers

Uniek aan de show is dat Beverwijkers zelf de invulling hiervoor leveren. Voor de jonge inwoners wordt een kleurplaatwedstrijd georganiseerd. De jury onder leiding van burgemeester Martijn Smit zal de mooiste inzendingen kiezen om te projecteren op de Wijkertoren. De kleurplaten worden vanaf maandag 13 november uitgedeeld op alle basisscholen en zijn vanaf dat moment ook af te halen bij het Kennemer Theater. Vanaf december zijn de kleurplaten ook in de pop-up store verkrijgbaar. 

De show is daarnaast opgebouwd uit muzikale en visuele creaties van gevestigde Beverwijkse artiesten. Deze worden gemixt de winnende kleurplaten en op de Wijkertoren geprojecteerd. De show wordt hierdoor een feest der herkenning.

Kijk voor meer informatie en details over lichtshow op beverwijkviert.nl.

Tentoonstelling over 725 stadsrechten Beverwijk

Op zaterdag 11 november opent verantwoordelijk wethouder Cecilia van Weel om 15.00 uur een speciale tentoonstelling over 725 stadsrechten van Beverwijk in Museum Kennemerland. Hier overhandigt zij symbolisch aan de jeugdambassadeurs van Beverwijk de eerste kleurplaten. Vanaf zondag 12 november 2023 tot en met zondag 25 februari 2024 organiseert Museum Kennemerland een tentoonstelling over de ontwikkeling van Beverwijk tot stad. De tentoonstelling laat de zien hoe het zit met Beverhem, Wijc en Beverwijk, de markt- en stadsrechten. 

Kijk voor meer informatie en details over de tentoonstelling op museumkennemerland.nl