Beverwijk zet vanaf 25 juni scanauto in

Na een test van enkele weken gaat Gemeente Beverwijk vanaf dinsdag 25 juni officieel een scanauto inzetten voor de handhaving van het parkeerbeleid in de betaalde parkeerzones. 

Dankzij de testfase is de scantechniek optimaal ingesteld op de specifieke parkeerregels in Beverwijk. De goed herkenbare scanauto gaat vanaf dinsdag rondrijden in de parkeerzones Beverwijk Centrum, sector Theater en sector Bazaar. Hij handhaaft niet op foutparkeren, zoals parkeren op de stoep. Hiervoor worden handhavers ingezet. 

Hoe werkt een scanauto?

De scanauto registreert de kentekens van geparkeerde auto's. Het systeem checkt dan bij het Nationaal Parkeer Register (NPR) of er een parkeerrecht bekend is. Dit kan betaald parkeren zijn, maar ook een parkeerontheffing of een gehandicaptenparkeerkaart. Als de geparkeerde auto niet bekend is bij NPR, stuurt de scanauto de gegevens naar een controleur. Die gaat naar de plek waar de auto staat en controleert nogmaals of er is betaald. Pas dan volgt een eventuele parkeerboete.

Privacyregels

Voor de foto’s die de scanauto maakt, gelden strenge privacyregels. Gegevens over auto’s met een geldig parkeerrecht worden uiterlijk 24 uur na het scannen verwijderd. In het geval van een opgelegde boete bewaart Beverwijk de gegevens totdat ze niet meer nodig zijn om de zaak af te ronden. Als er geen bezwaar meer kan worden gemaakt tegen een boete of als deze al is betaald, worden alle gegevens verwijderd.