Beverwijk doet ook dit jaar weer fanatiek mee aan het NK Tegelwippen. In november 2023 zijn we met 23.259 gewipte tegels winnaar geworden van de IJmond-gemeenten! Samen gaan we de uitdaging aan om zo veel mogelijk tegels te wippen en tuinen en straten groener te maken. Doe jij ook mee? Tegels eruit, groen erin! En vergeet je tegels vooral niet op te geven.

Waarom meer groen?

Zo´n wedstrijd is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk gaat het om het groen dat ervoor in de plaats komt. Als je de tegels uit je tuin haalt en vervangt door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt je tuin:

- mooier en groener

- koeler op warme dagen 

- loopt regenwater beter weg na een grote bui

- aantrekkelijker voor vogels en insecten

Meer groen maakt je tuin en omgeving mooier en leefbaarder. Nu vind je op verschillende plekken zinloze verstening. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de openbare ruimte te vergroenen en gaat daarmee aan de slag. Met het NK Tegelwippen worden ook inwoners en bedrijven uitgenodigd om mee te doen en hun tuin, balkon of dak te vergroenen, of een geveltuintje aan te leggen. We doen het samen!

Wie wipt de meeste tegels?

Het NK Tegelwippen loopt nog tot eind oktober. En alle tegels tellen mee! Samen kunnen we Beverwijk groener maken en de wedstrijd winnen. Draag je ‘steentje’ bij en doe mee. Heb je tegels ‘gewipt’ en vervangen door groen? Vergeet ze niet op te geven! Geef ze op via www.nk-tegelwippen.nl (inclusief foto voor "bewijs"). Ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Beverwijk. Leuk als je je groene successen deelt met de rest van Beverwijk via Facebook, Instagram en Twitter met #tegelwippenbeverwijk.

Bekijk hier de tussenstand van de IJmond-poule tussen gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk. 

Wat gaan we doen? 

De gemeente gaat op diverse plekken in Beverwijk en Wijk aan Zee tegels vervangen voor groen. Daarnaast organiseren we dit jaar 4 evenementen die in het teken staan van het NK Tegelwippen. Inwoners zijn hier van harte welkom om hun gewipte tegels in te komen leveren. 

 • Woensdag 29 mei – actiedag NK tegelwippen in Oosterwijk. Meer informatie volgt. 
 • Zaterdag 1 juni – Duurzame lentemarkt, Kerkplein in Beverwijk. 

  Doe mee aan het NK Tegelwippen en krijg een tuinschets voor jouw nieuwe, groene tuin van ontwerpers van de OntwerpAcademie.* Klik hier om een afspraak te maken voor de schetssessie. (voorwaarden van toepassing)

  De gemeente heeft een informatieve kraam vergroeningskraam. Kom hier voor je informatie over:
  - Plannen vergroening Kerkplein 
  - Informatie over waterbergende subsidie 
  - Het NK Tegelwippen en vergroenen

  Er staan veel meer leuke kramen op de markt en ook zijn er veel activiteiten en workshops. Meer informatie over de Lentemarkt en het (voorlopige) programma? Klik hier

 • Woensdag 10 juli – actiedag NK Tegelwippen in het Kuenenkwartier. Meer informatie volgt. 
 • Woensdag 9 oktober – actiedag NK Tegelwippen in Oosterwijk. Meer informatie volgt. 

Voorwaarden zijn van toepassing. Deze volgen later. 

Gratis aanhanger te leen

Je kunt in Beverwijk een aanhanger lenen om je tegels kosteloos naar het afvalbrengstation te brengen. Natuurlijk kun je de tegels ook (online) aanbieden, zodat iemand anders ze weer kan gebruiken. 

Vergroenen in de openbare ruimte 

Gemeente Beverwijk wil graag minder verstening in de openbare ruimte. Denk jij mee over waar we dat het best kunnen doen? We zijn al hard op weg om onnodige verstening te verruilen voor groen. Weet jij onnodig betegelde plekken in Beverwijk en Wijk aan Zee waar we tegels kunnen wippen? Laat het ons weten! Je kunt je idee achterlaten op deze pagina. Wij gaan alle ingezonden ideeën beoordelen. De meest geschikte ideeën gaan we daadwerkelijk vergroenen in de praktijk.

Tegels uit de tuin, en dan?

Het NK Tegelwippen daagt tuineigenaren uit om zoveel mogelijk tegels weg te halen. Maar wat doe je met die lege plek? De Beverwijkse tuinontwerpster en milieukundige Iris Veltman geeft tips. Je leest het artikel hier

Tip!

Nieuwsgierig welk groen je het beste kunt planten voor een toekomstbestendige tuin? Klik dan hier voor tips. Hier kun je terecht voor inspiratie en tuinontwerpen.

Lees hier de folder over makkelijk groen in 7 stappen van Stichting Steenbreek. 

Waarom tegelwippen? from NK Tegelwippen on Vimeo.

* Neem (geprinte) foto's van je tuin mee, de afmetingen en je wensen voor je nieuwe, groene tuin. Zo kan de ontwerper zo goed mogelijk voor je aan de slag. Het gaat om een globale schets met bijpassend tuinadvies. Schetsen zijn een eerste stap een oriëntatie op de tuin en de (on)mogelijkheden. Je krijgt een (potlood) schets mee en geen compleet uitgewerkt plan. Daarnaast geldt: VOL=VOL. Klik hier om een afspraak te maken.  Een sessie duurt 50 minuten.