Beverwijk doet ook dit jaar weer fanatiek mee aan het NK Tegelwippen. In november 2023 zijn we met 23.259 gewipte tegels winnaar geworden van de IJmond-gemeenten! Samen gaan we de uitdaging aan om zo veel mogelijk tegels te wippen en tuinen en straten groener te maken. Doe jij ook mee? Tegels eruit, groen erin! 

Waarom meer groen?

Zo´n wedstrijd is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk gaat het om het groen dat ervoor in de plaats komt. Als je de tegels uit je tuin haalt en vervangt door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt je tuin:

- mooier en groener

- koeler op warme dagen 

- loopt regenwater beter weg na een grote bui

- aantrekkelijker voor vogels en insecten

Meer groen maakt je tuin en omgeving mooier en leefbaarder. Nu vind je op verschillende plekken zinloze verstening. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de openbare ruimte te vergroenen en gaat daarmee aan de slag. Met het NK Tegelwippen worden ook inwoners en bedrijven uitgenodigd om mee te doen en hun tuin, balkon of dak te vergroenen, of een geveltuintje aan te leggen. We doen het samen!

Wie wipt de meeste tegels?

Het NK Tegelwippen loopt nog tot eind oktober. En alle tegels tellen mee! Samen kunnen we Beverwijk groener maken en de wedstrijd winnen. Draag je ‘steentje’ bij en doe mee. Heb je tegels ‘gewipt’ en vervangen door groen? Geef ze op via www.nk-tegelwippen.nl(externe link) (inclusief foto voor "bewijs"). Ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Beverwijk. Leuk als je je groene successen deelt met de rest van Beverwijk via Facebook, Instagram en Twitter met #tegelwippenbeverwijk.

Bekijk hier(externe link) de tussenstand van de IJmond-poule tussen gemeenten Heemskerk, Velsen en Beverwijk. 

Wat gaan we doen? 

De gemeente gaat op diverse plekken in Beverwijk en Wijk aan Zee tegels vervangen voor groen. Daarnaast organiseren we dit jaar 4 evenementen die in het teken staan van het NK Tegelwippen. Inwoners zijn hier van harte welkom om hun gewipte tegels in te komen leveren. 

 • Woensdag 29 mei – actiedag NK tegelwippen in Oosterwijk. Meer informatie volgt. 
 • Zaterdag 1 juni – Duurzame lentemarkt, Kerkplein in Beverwijk. De gemeente heeft een informatieve kraam vergroeningskraam. Kom hier voor je informatie over:
  - Plannen vergroening Kerkplein 
  - Informatie over waterbergende subsidie 
  - Het NK Tegelwippen en vergroenen

  Er staan veel meer leuke kramen op de markt en ook zijn er veel activiteiten en workshops. Meer informatie over de Lentemarkt en het (voorlopige) programma? Klik hier

 • Woensdag 10 juli – actiedag NK Tegelwippen in het Kuenenkwartier. Meer informatie volgt. 
 • Woensdag 9 oktober – actiedag NK Tegelwippen in Oosterwijk. Meer informatie volgt. 

Voorwaarden zijn van toepassing. Deze volgen later. 

Gratis aanhanger te leen

Je kunt in Beverwijk een aanhanger lenen(externe link) om je tegels kosteloos naar het afvalbrengstation te brengen. Natuurlijk kun je de tegels ook (online) aanbieden, zodat iemand anders ze weer kan gebruiken. 

Tip!

Nieuwsgierig welk groen je het beste kunt planten voor een toekomstbestendige tuin? Klik dan hier(externe link) voor tips. Hier(externe link) kun je terecht voor inspiratie en tuinontwerpen.

Lees hier (externe link)de folder over makkelijk groen in 7 stappen van Stichting Steenbreek. 

Waarom tegelwippen?(externe link) from NK Tegelwippen(externe link) on Vimeo(externe link).