Wie kent het niet? Je vergeet je zonnebrandcrème en komt na een zonnige dag knalrood thuis. Bij het strand van Wijk aan Zee vind je daarom vanaf 15 juni een zonnebrandpaal bij de strandopgangen aan de Relweg en De Zwaanstraat. Bezoekers kunnen daar gratis zonnebrandcrème nemen.

'Meteen bij aankomst op het strand kunnen bezoekers zich insmeren met zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 om hun huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling,' zegt wethouder Nevin Özütok. 'De zonnebrandpalen geven een smeeradvies op basis van de zonkracht, zodat je weet wanneer je je huid extra moet beschermen.'

Veel mensen smeren zich niet voldoende in

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch smeren veel mensen zich niet voldoende in tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze hun zonnebrandcrème vergeten zijn. Met de zonnebrandpalen wil de gemeente Beverwijk daar verandering in brengen.

Gratis zonnebrandcrème om de huid te beschermen

'Door gratis zonnebrandcrème aan te bieden bij de strandopgangen, slaan we twee vliegen in een klap,' zegt wethouder Nevin Özütok. 'We helpen mensen om hun huid te beschermen én creëren meer bewustzijn voor het belang daarvan.'

Verlaag de kans op huidkanker

De palen staan van 15 juni tot en met 30 september bij de strandopgangen aan de Relweg en De Zwaanstraat. Naast voldoende smeren zijn er nog twee belangrijke tips om de kans op huidkanker te verkleinen: zoek de schaduw op en draag beschermende kleding.

Smeeradvies op basis van zonkracht

De slimme zonnebrandpalen werken op zonne-energie en meten de weersomstandigheden, zoals de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur en UV-index - het risico om te verbranden. Op basis van de UV-index toont de paal een smeeradvies. Vanaf UV-Index 3 is insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland is dit vaak het geval vanaf april tot en met september. Smeren dus!

Meer weten?

Zie de pagina over zonbescherming.

Update 15 juni 2022: In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat bezoekers ook bij de Reddingsbrigade terecht kunnen voor gratis zonnebrandcrème. Die informatie is verwijderd.